Forskarna är oroliga att de sista välbevarade skogarna i norr kommer att huggas ner. Akrivbild. Foto: TT

Protester mot skogsstyrelsen: ”Hotar skogarna i norr”

Uppdaterad
Publicerad

De få fina naturskogar som finns kvar i Norrlands inland riskerar nu att avverkas. Det kan bli följden av att Skogsstyrelsen slutar inventera nyckelbiotoper. Det menar 120 forskare och tjänstemän i skogsfrågor i ett protestbrev som överlämnats till miljöminister Karolina Skog (MP).

När Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i början av mars meddelade att myndigheten inte längre ska leta efter var de fina gammelskogarna finns i Norrland fick han hård kritik från naturvården.

Ett av de största sveken mot naturvården replikerade Naturskyddsföreningen till exempel. Det handlar om att pausa inventeringar av det som kallas nyckelbiotoper i Norrlands inland. Det är skogar med särskilt höga naturvärden.

Nyckelbiotoper är inte formellt skyddade men sparas av miljömärkta skogsbolag. Begreppet utvecklades på 90-talet för mindre områden främst i södra Sverige.

Inventeringen pausas i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen samt delar av Torsby kommun. Foto: SVT

Professor: ”Mindre naturskog kvar för framtida generationer”

I Norrland är de värdefulla områdena större och där finns ofta högre naturvärden. Det gör det svårt att peka ut vilka områden som är särskilt skyddsvärda menar skogsstyrelsen. Målsättningen är att utarbeta en ny metod.

Skogsstyrelsen skriver att man ”förutsätter att skogsbruket hanterar pausen på ett ansvarsfullt sätt och fortsätter att undanta skogar med höga naturvärden”.

Men om inventeringarna avbryts riskerar de få kvarvarande välbevarade skogarna att huggas ner menar kritikerna.

LÄS MER : Här svarar Skogsstyrelsen på kritiken

– Ja den risken är ju uppenbar. Det är inte säkert att skogbolagen har kompetens själva att bedöma vilken skog som är värdefull, säger Hans Hytteborn, professor i växtekologi i Uppsala och en av de tre som överlämnade protesten till miljöministern.

Han får medhåll av Jan Lagerlöf, professor i ekologi på SLU.

– Ja det betyder att det blir mindre områden med naturskog kvar för framtida generationer. Det är ju den typen av skogar som är väldigt värdefulla för den biologiska mångfalden, säger han.

Hård intern kritik

I uppropet kräver 120 forskare och tjänstemän att myndigheten upphäver sitt beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper och att alla oskyddade skogar med höga naturvärden måste undantas från skogsbruk. Karolina Skog (MP) vill inte kommentera protesten eller skogsstyrelsens beslut att pausa inventeringarna.

Bland de som protesterar finns ett 20-tal professorer i skogsfrågor. Dessutom är det drygt 25 av Skogsstyrelsen egna anställda som också står bakom protesten, men det är så känsligt att ingen vill bli intervjuad. Vissa har skrivit under anonymt.

LÄS MER: Skogsstyrelsens personal rasar mot beslutet

Viktigt för miljömålen

Forskarna pekar på att klassningen av nyckelbiotoper är ett viktigt redskap för skogsbruket att veta vilka skogar som innehåller höga naturvärden. Det hjälper också till att välja ut områden som ska skyddas. Skogarna i nordväst är mer värdefulla och viktiga för att Sverige ska klara miljömålen om skog och biologisk mångfald anser forskarna. De litar inte heller på att skogsbolagen kommer att spara skog som inte klassats som nyckelbiotop.

– Jag tror inte det. Det har vi ju sett facit på. Nästan 99 procent av skogen i dag är plantegeskog eller väldigt trivial skog. Det är väldigt små områden man har skyddat frivilligt, säger Jan Lagerlöf.

Enligt Naturvårdsverket är mindre än 2 procent av skogsmarken nedanför fjällen skyddad. Om man räknar in även fjällnära skogar är arealen 6–7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.