Migrationsverket bedömer att det i “vissa fall kan vara möjligt att få ett permanent uppehållstillstånd trots att man har en provanställning”. Foto: TT

Provanställning kan räcka för uppehållstillstånd

Publicerad

Provanställning kan räcka för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige, enligt Migrationsverkets nya bedömning.

De som vill få permanent uppehållstillstånd måste enligt en tillfällig lag kunna visa på en säker försörjning, exempelvis ha en fast anställning eller vara egenföretagare. Personer med provanställning, en relativt osäker anställningsform, har alltså tidigare inte beviljats permanent uppehållstillstånd.

Men nu kan det bli andra bud. Migrationsverket bedömer att det i “vissa fall kan vara möjligt att få ett permanent uppehållstillstånd trots att man har en provanställning”, skriver myndigheten på sin sajt. Förutsättningen är att det är tydligt att provanställningen kommer att övergå i en tillsvidareanställning.

Individuell bedömning

”Vi ser huvudsakligen att vår nya styrning innebär att vi kommer att göra en individuell bedömning vilket kan göra skillnad i vissa ärenden. En vägledning som kommer från till exempel Migrationsöverdomstolen de senaste åren går tydligt mot att man inom givna ramar ska ge ett större utrymme för just den individuella bedömningen”, skriver Daniel Grynfarb, enhetschef på Migrationsverket, till TT.

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, är “väldigt förvånad och djupt bekymrad”.

— Det som förvånar mig är att det inte är något i lagstiftningen som har ändrats, men nu helt plötsligt räcker det med provanställning ändå, säger hon.

”Urholkar tilltron”

Fler personer än vad som var tänkt från början kommer nu att få uppehållstillstånd genom provanställningar, när de som egentligen behöver prioriteras är personer som har störst skyddsbehov, enligt Malmer Stenergard.

— Det innebär att vi i ännu större utsträckning urholkar tilltron till vår migrationslagstiftning. Man sänder signaler att bara man klamrar sig fast så räcker det för att få permanenta uppehållstillstånd i Sverige, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.