Läkare varnar för att självdiagnosticera sin fertilitet med hjälp av ett blodprov som bland annat erbjuds av privata företag. Företaget Medisera har ändrat informationen kring AMH-testet efter SVT:s granskning. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson / TT

Provtagningsföretag ändrar information efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Läkare varnar för att självdiagnosticera sin fertilitet med hjälp av ett blodprov som bland annat erbjuds av privata företag. Rebecca Engelbert, verksamhetschef på ett av dessa företag, svarar på kritiken.
– Vi tar till oss att vi måste nyansera informationen bättre.

SVT Nyheter har talat med ett flertal läkare och forskare som vittnar om att kvinnor som har testat sina äggreserver med ett AMH-test, lagt för stor vikt vid resultaten. Enligt läkarna kan inte AMH-värdet säga tillräckligt mycket kring en kvinnas möjlighet att bli gravid då de inte mäter äggens kvalitet. Men AMH-värdet har ändå seglat upp som en avgörande faktor för flera kvinnor SVT Nyheter talat med, i hur de planerar att skaffa barn. Vissa berättar hur de valt att vänta med att skaffa barn i tron att ett högt värde var en större garanti för chansen att bli gravid. Ett flertal läkare delar den bilden.

SVT Nyheter har rapporterat om Lina som valde att skaffa barn på egen hand efter ett traumatiskt besked om hennes låga AMH-värde, ett värde som efter ett par år hade ökat. SVT Nyheter talar med Rebecca Engelbert, verksamhetschef på Medisera, ett av de företag som erbjuder AMH-prov för kvinnor som vill testa hur många ägg de har.

– Det är väldigt olyckligt när det får så stora konsekvenser, det är klart att man blir ledsen när man hör det, säger hon.

Hon menar att AMH-värdet används för att ge en indikation på en kvinnas äggreserv och således även en indikation på fertiliteten. Samtidigt är hon tydlig på att det är viktigt att man som patient ska veta att det inte ger hela bilden.

– Blodanalysen som sådan har ett kliniskt värde och något som kan fylla en funktion. Man får ha en tillit till människors förmåga att ta emot den här informationen.

Att de ska söka vidare information själva?

-Ja, eller snarare att söka läkarkontakt om de har fler frågor kring provsvaren. Vi uppmuntrar inte självdiagnosticering. Vi ställer inga diagnoser. Vi kan inte det för vi har inte helhetsbilden om patienten. Det blir otroligt viktigt för att bli tydliga med att det är ett blodvärde i relation till referensvärdet som man får.

Provsvaren levereras med en kommentar från en läkare och om de avviker kan läkaren rekommendera att man söker läkarkontakt för vidare utredning, enligt Rebecca Engelbert. Vid gravt avvikande provsvar ringer läkaren upp patienten.

Enligt läkare kan äggreserverna också undersökas med hjälp av ett ultraljud. Varför ska man då ta provet hos er i stället?

– Det finns inget som hindrar att man går till en gynekolog. Jag tänker att vi kan erbjuda ett komplement och ett alternativ där man själv kan välja.

Efter att SVT Nyheter har påpekat att viss information varit otydlig eller direkt felaktig på Mediseras sajt har företaget ändrat informationen kring AMH-värdet. Man har till exempel tagit bort att testet kan säga något om äggens kvalitet och förtydligat att p-piller kan påverka resultatet på provet.

– Jag är tacksam för att du ställer dessa frågor och uppmärksammat oss på att vi kan bli mer nyanserade, säger Rebecca Engelbert.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tekla Lind är gynekolog och IVF-läkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer