Psykisk ohälsa vanligare i vården

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa som orsakats av stress är ett växande problem i sjukvården. Facket varnar för att arbetsmiljön på många håll är ohållbar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

På psykiatriska kliniken vid Ersta sjukhus i Stockholm fördubblades antalet patienter som fick huvuddiagnosen utmattningssyndrom under perioden 2012-2013.

Merparten i den växande patientgruppen utgörs av just läkare och sjuksköterskor.

– Den typiska patienten i den gruppen är en kvinna. Hon är väldigt ambitiös och har aldrig varit sjuk tidigare i sitt liv, säger Alexander Wilczek, överläkare och verksamhetschef till Ekot.

Förslag på lösning

Vårdförbundet har lämnat förslag till regeringen på hur krisen kan lösas. Enligt facket måste det framförallt handla om att minska personalbristen.

– Vi kommer inte att klara kompetensförsörjningen som det ser ut idag, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.