”Någon gång vart femte år borde de som har gemensam tvättstuga ha en diskussion så att de kan förebygga saker och inte ta allt när de är irriterade”, säger psykologen Per Johnsson. Foto: TT och Mikael Risedal/Lunds universitet

Psykolog: Tvättstugan blir ett ställe att avreagera sig på

Publicerad

Tvättstugan är ett laddat område där den privata och offentliga sfären krockar. För vissa kan den vara ett sätt att avreagera sig på – när man är missnöjd med andra saker i livet.

– Plötsligt får man ett rationellt skäl för att bli riktigt förbannad, säger psykologen Per Johnsson.

Förra året fick Hyresgästföreningen in ungefär 700 samtal om bråk i tvättstugan. De flesta handlade om dålig städning och grannar som inkräktat på ens tvättid.

Enligt Per Johnsson, docent i klinisk psykologi vid Lunds universitet, är tvättstugan ett speciellt område där den privata sfären krockar med den offentliga.

– Vi har en gemensam tvättstuga, men tvättar våra privata kläder. Det gör att man är noga med sin integritet, man vill inte visa upp sina underkläder för andra. När man inte håller gränserna blir folk väldigt arga och irriterade, säger han.

Kan spilla över

Ytterligare en förklaring är att människor har olika uppfattningar om hur tider ska hållas och hur väl man bör städa efter sig.

– Om alla höll gränserna för tiderna, plockade undan sin tvätt och torkade av golvet skulle det inte vara något problem, men nu är vi lite olika. En del är väldigt noga medan andra är helt respektlösa.

Men konflikter kan också bottna i personliga problem. Ilska över stulna tvättider och dålig städning kan vara ett sätt att avreagera sig på för andra saker som man är missnöjd med i sitt liv.

– Då kan det lätt spilla över och plötsligt får man ett rationellt skäl för att bli riktigt förbannad. Och så smäller det.

Prata med varandra

Hans bästa råd för att behålla husfriden är att visa respekt för tider och regler – samt att prata med varandra.

– Någon gång vart femte år borde de som har gemensam tvättstuga ha en diskussion så att de kan förebygga saker och inte ta allt när de är irriterade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.