Psykologen Siri Helle: ”När man uppfattar att det är ok att resa, då kommer folk också att börja reseskryta igen.” Foto: Kristin Öster/Pixabay

Psykologen om skrytbilderna från utlandssemestern: ”Kommer vara tabubelagt”

Publicerad
Sommarledigheten har börjat för många, och vid månadsskiftet häver UD reseavrådan till tio länder i Europa. Men, kommer svenskar ge sig iväg på utlandssemester, och om de gör det: Kommer de våga lägga upp skrytbilder från Spanien, Grekland eller Italien på sociala medier?

Psykologen Siri Helle påpekar att skrytet – att gärna visa upp livet från dess bästa sida – är något vi människor sysslar med hela tiden och att sociala medier inte är något undantag.

Under sommaren tar många i lite extra, och delar bilder föreställande solkyssta ben på en kritvit strand eller en solbelyst paraplydrink.

– Det finns en social förväntan på att man ska lajka såna inlägg. Och det gör att människor blir mer benägna att dela den typen av innehåll, säger Siri Helle till SVT Nyheter.

Men coronapandemin har satt upp en rad hinder för denna sommartradition.

När man sitter i karantän och inte får utlopp för sina skrytimpulser, vad gör det med oss?

– Många människor har nog en mindre identitetskris nu. Vad är egentligen höjdpunkterna i mitt liv om jag inte får resa, åka på festival eller träffa släkten? Men vi människor kommer att hitta nya höjdpunkter att skryta om.

”Lägger man upp sånt kommer man bli skammad”

Reseavrådan för flera länder hävs från och med den 30 juni.

Det kommer alltså vara möjligt att resa, men kommer det vara socialt accepterat att skryta med sina utlandssemestrar?

– Det beror nog mycket på vilken social krets man rör sig i. I vissa kretsar kommer det säkert att vara tabubelagt, och lägger man upp såna inlägg kommer man snabbt att bli skammad.

Det har tidigare talats om flygskam av klimatskäl. Är det här ett liknande läge?

– Det är en bra liknelse, det finns många paralleller. Å ena sidan har vi en norm som säger att det är statusfyllt att resa, å andra sidan en norm som säger att vi borde avstå av moraliska skäl.

Så när kommer folk börja utlandssemester-skryta i sociala medier igen?

– Folk skryter för fullt, som människor alltid gör. Men nu skryter man om andra saker, att man tagit en löptur eller ska ut och vandra i sommar. När man uppfattar att det är ok att resa, då kommer folk också att börja reseskryta igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturjournalisten Helle Schunnesson och sociala medier-reportern Henrik Sköld om hur man kan skryta under sin svemester. Foto: SVT

Psykologens tips

Visa

”Fastna inte i mobilen! Ta fotot, men vänta med att lägga upp det i sociala medier till senare, så att du inte sitter under jordgubbstårte-fikat och försöker välja det perfekta filtret. Försök att vara närvarande i de här stunderna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer