Foto: TT

Rädda Barnen-chef kritisk: Barn blir levande pjäser

Uppdaterad
Publicerad

Ola Mattsson, Sverigechef för Rädda barnen, är mycket kritisk till de åtgärder som regeringen presenterade i dag för att få färre människor att söka asyl i Sverige.

– Barn blir levande pjäser i en politisk strid, där andra EU-stater inte tar sitt ansvar, säger han.

Regeringen föreslog i dag bland annat tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta till alla flyktingar förutom kvotflyktingar. Enligt förslaget ska undantag göras för barn och deras familjer som registrerat sin asylansökan innan förslaget presenterats.

#flykt

Mattsson är kritisk till införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, då han tror att det skulle öka oron och den psykiska ohälsan hos barn.

– Det har bara negativa effekter, säger Ola Mattsson

Migrationsverket vill inte kommentera regeringsförslagen om flyktingmottagandet med hänvisning till att man ännu inte hunnit studera dem tillräckligt noggrant, uppger Pierre Karatzian på verkets presstjänst.

”Skapar oerhörd otrygghet”

Röda korset skriver i ett pressmeddelande att regeringens förslag riskerar att slå hårt mot de redan hårt utsatta och påtagligt försämra möjligheterna till integration.

– Tillfälliga uppehållstillstånd och avsaknad av rätt till familjeåterförening skapar oerhörd otrygghet och stress, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Röda Korset.

Röda Korset är också bekymrade över att lagstiftningen ska gälla i tre år.

– Det är en väldigt lång tid, och kommer att få svåra humanitära konsekvenser för många barn och vuxna som befinner sig på flykt. Röda Korset möter dagligen människor som är förtvivlade eftersom de får vänta i år på att få återse sin familj, Ulrika Årehed Kågström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet