Halterna av arsenik i ris ökar, främst i det ekologiska, enligt Livsmedelsverket senaste undersökning. Men du behöver inte sluta äta ris helt och hållet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Räddningen till risälskare: Nej, du behöver inte sluta äta ris

Uppdaterad
Publicerad

Är du en av många som känner panik varje gång larmen kommer om faror kring ris? Som anser att riset är räddaren i nöden när du ska handla inför kvällens middag? Då kan du pusta ut. Rekommendationen från Livsmedelsverket är inte att sluta äta ris helt.

Halterna av arsenik i ris ökar, främst i det ekologiska, enligt Livsmedelsverket senaste undersökning.

Men du behöver inte sluta äta ris helt och hållet.

– Vi säger inte att man inte ska äta ris. Det är ju gott. Vårt råd är att inte äta mer än sex portioner ris i veckan om du är vuxen, och max fyra portioner i veckan som barn, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Minimera dosen av ris

Rådet är att försöka att välja bort riset vissa dagar i matlagningen, och att inte äta ekologiskt ris varje gång.

– Då minimerar du risken att få i dig för höga doser av arsenik. Du kan välja mathavre, bulgur eller andra spannmål i stället, säger hon.

I Sverige är det inte särskilt vanligt att äta ris varje dag, även om det finns personer som gör det. Trots det anser Livsmedelsverket att det är viktigt att informera om riskerna.

– Det vore fel när vi har vetskap om att livsmedlet innehåller oorganisk arsenik, att vi inte informerar allmänheten om detta ämnet, även om vi inte överkonsumerar ris, säger Petra Bergkvist.

Tips vid matlagningen

Ett tips för att minska arseniknivåerna i riset, enligt Livsmedelsverket, är att koka det i överflöd av vatten.

– Sedan häller du av vattnet när riset är färdigt, då minskar du halterna av oorganisk arsenik. Annars ska du mest tänka på att inte äta ris i överflöd och variera med andra spannmål i din matlagning, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.