Radioaktivt avfall misstänks vara felplacerat i Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

2 800 tunnor med radioaktivt avfall misstänks förvaras felaktigt på ett lager i Forsmark. För att säkerställa att innehållet inte skadar människor eller miljö måste tunnorna nu granskas och placeras om, men vem som ska bekosta arbetet är fortfarande oklart.

60 meter under Östersjöns botten i Forsmark ligger slutförvaret för låg och medelaktiva kärnavfall. I förvaret finns över 30 000 kubikmeter radioaktivt avfall.

Efter en inventering misstänker nu Svensk kärnbränslehantering att flera tusen tunnor i lagret kan innehålla farligt radioaktivt innehåll som egentligen inte får vara där.

– Den långsiktiga säkerheten bygger på att rätt avfall placeras i rätt slutförvar, säger Peter Selting, säkerhetschef på Svensk kärnbränslehantering, SKB.

Oklart vem som ska betala

I tunnorna finns historiskt avfall från 70- och 80-talen. Det kommer bland annat från sjukvården, försvaret och industrin. Innehållet utgör inget hot mot människor eller natur i dag, men skulle kunna göra det på sikt om det placeras fel. 

Nu måste tunnorna tas upp och granskas, en kostsam och mycket tidskrävande åtgärd.

– Det pågår diskussioner om hur kostnaden ska fördelas mellan parterna, jag vill inte föregripa den diskussionen.

Ingen oro för mer felplacerat avfall

Peter Selting känner ingen oro för att det kan finnas mer felplacerat avfall i förvaret.

– Vi har inga indikationer på att det finns historiskt avfall som vi skulle ha motsvarande bekymmer med, säger han.

Vilka kontrollåtgärder sätter ni in för att säkerställa det?

– Vi har ju våra processer där vi på något sätt säkerställer att avfallet uppfyller de specifikationer som vi har, säger Peter Selting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.