Natten mellan 2019 och 2020 blev stökig på flera håll i landet. Foto: Hanna Franzén/Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Raketattacker inledde det nya året

Uppdaterad
Publicerad

Stök och nyårsraketer som riktats åt fel håll inledde det nya året. I Trollhättan fördes en man till sjukhus efter att ha hittats knivhuggen och i Göteborg larmades det om bränder i fordon och containrar.

Polisen i Stockholms län fick timmarna före och efter tolvslaget ett 40-tal samtal om fyrverkerier, bland annat sköts raketer inomhus vid Bagarmossens tunnelbanestation.

I Husby omhändertogs två personer efter att poliser beskjutits med nyårsraketer och i Upplands Väsby började en mindre brand i bottenvåningen på ett hus, enligt räddningstjänsten orsakad av en fyrverkeripjäs.

– Det är som man kan förvänta sig ett nyår. Mycket att göra med bråk och fylla, men inget allvarligare, säger Ewa Nilsson vid Stockholmspolisen till TT vid 01.30.

Man knivhuggen

Under nyårsnatten hittades en man svårt skadad i centrala Trollhättan. Enligt polisen i region väst var han knivhuggen. Mannen är förd till Norra Älvsborgs länssjukhus. Ingen är gripen för händelsen.

Bränder i fordon och containrar

Även i Göteborg var inledningen av nyårsnatten stökig när mycket folk rörde sig i de centrala delarna av staden.

– Det är mycket bråk och fylla, och mycket med folk som blir beskjutna med raketer, men inte mot polisen vad vi fått veta, säger Ann-Christin Löfstrand, vid polisen region Väst, till TT vid 02.30.

Räddningstjänsten i Göteborg fick under natten in larm om bland annat ett antal bränder i fordon och containrar.

Flera andra räddningstjänster, bland annat i Västerås och Linköping, rapporterar om ett antal mindre bränder utomhus.

Besköts med raketer

I Borås besköts förbipasserande personer och bilar i stadsdelen Norrby med raketer. När polisen kom till platsen besköts även de.

– Polisen ska ha fått omkring ett 20-tal raketer riktade mot sig när de kom dit. Det slutade med att vi omhändertog en man i 25-årsåldern för störande av den allmänna ordningen, säger Jörgen Lindén, stationsbefäl vid Boråspolisen till Borås Tidning.

I Borlänge möttes polis och räddningstjänst av raketer och stenkastning när de åkte ut på ett larm om en balkongbrand. Det inträffade strax efter midnatt.

– En polis blev träffad av en sten, men ska ha klarat sig utan skador, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, till Dalarnas Tidningar.

Orsaken till balkongbranden var en raket som hade skjutits mot den, enligt polisen. Även ett soprum i centrala Borlänge började brinna och var övertänt när räddningstjänsten kom till platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer