Foto: TT / SVT

Raketstopp väcker het debatt på nätet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters avslöjande att Fyrverkeribranschen inte längre vill sälja klassiska raketer, och på sikt göra som i Norge och förbjuda dem, har väckt starka reaktioner.

Inte minst på sociala medier är upprördheten stor.

Raketkaoset på nyårsafton har nu fått konsekvenser. SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, vill självmant sluta sälja fyrverkerier av raket-typ. Det vill säga pjäser på en pinne som flyger iväg med hjälp av en inbyggd drivladdning för att sedan explodera högt upp i luften.

Beskedet har fått många att reagera på sociala medier:

”Jaha, då har åter igen en liten klick med idioter fått förstöra för den betydligt större och skötsammare gruppen. Missbruk av fyrverkerier är redan idag straffbart. Problemet är i mina ögon att ingen lagfars vid missbruk. Lagstadga i stället att Polisen måste gripa in och ge dem resurser för att göra dessa ingripanden.”, skriver en användare på SVT Nyheters Facebooksida.

”Ingen vågade säga till”

En annan vittnar om pyrotekniska skräckupplevelser:

”De sköt mot varandra men även upp mot lägenheter (satte bland annat en balkong i brand) och mot förbipasserande. Jag var riktigt rädd och vågade inte gå ut på nyårsnatten på grund av detta. Polis tillkallades men då försvann såklart personerna. Ingen vågade säga till dem eftersom man i sådant fall riskerade att få en raket mot sig eller sin balkong. Jag välkomnar förbudet och hoppas i förlängningen det leder till att privatpersoner inte får hantera pyroteknik.”

”Tårtorna” farligare

Andra kommentarer undrar om det verkligen är de klassiska raketerna som utgör störst risk i fel händer:

”Konstigt, det verkar ju inte varit raketerna med pinne som användes utav idioterna i Malmö utan tårtor och boxar med multipla laddningar som de sprang omkring och sköt på folk med. Då ger det ju ingen effekt att förbjuda den klassiska raketen. Låter mer som den är jobbig att tillverka produktionstekniskt än tårtorna och därför vill man ta bort dem. Här borde man nog titta lite på orsak och verkan...”

Marknadskrafter

Somliga skribenter menar att beskedet om säljstopp av raketer är en sund konsekvens av nyårskaoset och den efterföljande debatten:

”Det är ju branchen själv som vill ta bort dem. Ett resultat av den fria marknadens mekanismer och ett samhällsansvar från företagen, ingen jävla intervention. Det är ju helt rimligt att företagen inser att det är en dålig idé att fulla människor hanterar sprängmedel i folkmassor”.

Andra anar en beräknande affärsmässighet bakom fyrverkeriförsälljarnas besked i dag.

Det är väl snarare ett smart drag av branschen för att undvika framtida totalförbud. ... De ger upp lite nu och slipper på så sätt ge upp allt för mycket senare. Branschen förekommer lagstiftaren, vilket givetvis alltid är bättre, men jag tror verkligen inte det handlar om samhällsansvar.

Risk för smuggling

En del tvivlar på effektiviteten av ett framtida förbud och skriver att man i Polen kan köpa smällare och raketer året om, till halva priset.

Många människor verkar ha tolkat dagens förslag från branschorganisationens som ett fullbordat fyrverkeriförbud och blivit väldig arga:

”Den svenska modellen; straffa alla kollektivt får några få missdådare. Att ingripa mot de som begår brotten är inte på tal eftersom man inte vill provocera någon.”, skriver en användare på facebook.

Banka huvvet i betongvägg

Andra gör samma tolkning av branschens beslut och gläds åt detsamma:

”Samtliga husdjur, tamboskap och vilda djur skulle uppskatta ett förbud. Många blir otroligt stressade av detta. Ibland med dödlig utgång.”

Stuprätt med förbud att sälja raketer till alla amatörer och stolpskott. 

Vill privatpersoner prompt skapa egna stjärnfall och ljusfenomen kan de gott banka huvvet i närmsta betongvägg. Bättre för djur & miljö, sen skulle det se lite lattjo ut.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.