Anne Ramberg, före detta generalsekreterare för Advokatsamfundet satt med i utredningen och är starkt kritisk till regeringens förslag om hemlig dataavläsning. Foto: TT

Anne Ramberg: ”Väldigt integritetskränkande”

Uppdaterad
Publicerad

Anne Ramberg, advokat och före detta generalsekreterare för Advokatsamfundet, är starkt kritisk till regeringens beslut om att ge polisen utökade möjligheter till hemlig dataavläsning.

– Det är ett väldigt integritetskränkande tvångsmedel och riskerar att hota demokratin. Det är väldigt obehagligt, säger hon till SVT Nyheter.

I dag presenterade inrikesminister Mikael Damberg regeringens nya lagrådsremiss, som ger fyra brottsbekämpande myndigheter starkare verktyg till att bland annat avlyssna elektronisk kommunikation i krypterade chattar och sätta in trojaner i kriminellas datorer.

– Det möjliggör att man i princip i realtid kan följa en människa, sätta på kameran och mikrofonen för att lyssna på allt som sägs i ett rum. Det kan sitta andra människor som inte är misstänkta för brott i det rummet. Tekniken möjliggör väldigt integritetskränkande åtgärder, säger Anne Ramberg som också satt med som expert i den utredning som föregick regeringens beslut.

Riskerar att hota demokratin

Hon säger att hon förstår polisens behov, men att det finns risk för att tekniken kan komma att missbrukas och att man ”någonstans i ett samhälle måste dra en gräns”.

– Ingen argumenterar för integritet längre, man har gett upp det. Om man tänker på boken 1984 – vi är ju där i dag. Det här kan urholka demokratin, och det möjliggör ett missbruk som riskerar att det fria samtalet inte kan äga rum. Om man ser på utvecklingen i Europa, i händerna på en politisk majoritet som ser annorlunda ut än den i dag, då är yttrandefriheten och pressfriheten det första man ger sig på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.