• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Riksbanken: Oförändrad ränta

Uppdaterad
Publicerad

Årets första räntebesked från Riksbanken är att räntan förblir oförändrad.

Prognosen för en eventuell höjning blir något tidigare än i november och planeras nu till andra halvåret 2024.

Energipriserna har ökat snabbt och inflationen är hög, men Riksbanken bedömer att den kommer att backa under året. Därför beslutar de att behålla reporäntan på noll procent.

– Det innebär att boräntorna på kort sikt kan tänkas ligga ungefär stilla, säger Kristina Lagerström, ekonomikommentator SVT Nyheter.

I november i fjol var beskedet från direktionen att en räntehöjning inte är att vänta förrän i slutet av 2024. Men sedan dess har trycket ökat på Riksbanken att föra en stramare penningpolitik.

Prognosen i dag att räntehöjningen blir andra halvåret 2024.

– Det viktigaste här är att Riksbanken inte ändrar sin prognos nästan alls. Det man hade förväntat sig och många hade trott inför det här beslutet var att Riksbanken skulle lyssna på de som tror att räntan behöver höjas för att stävja inflationen, säger Lagerström.

– Viktigt att ha med sig är att inte helt tro på Riksbanken den här gången, då det kan ändras ganska snabbt framöver.

Sämre köpkraft för många hushåll

Energi- och drivmedelspriserna har gått upp, och många bedömare tror även att livsmedelspriserna kommer att stiga framöver.

– Vi riskera att för första gången på en mycket lång tid att se att hushållen får en mycket sämre köpkraft under 2022, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankeran.

Hur påverkas man privat?

– Om energipriserna ligger kvar på en hög nivå så kommer det här bli kännbart för många, inte minst för småhusägare. Många är också beroende av bilen och vi har sett betydligt högre drivmedelspriser det senaste året som påverkar många. Och slutligen matkostnaden är en tredje stor post för hushållen. Så risken är att väldigt många hushåll påverkas, säger Arques.

Kronan faller efter besked

Riksbankens mål är att hålla inflationen runt 2 procent. I december låg den så kallade KPIF-inflationen i Sverige på 4,1 procent, en ökning som främst beror på höga energipriser. Om energipriserna räknas bort sjönk inflationen istället till 1,7 procent.

Riksbankschef Stefan Ingves håller fast vid att det är energipriserna som ligger bakom den ovanligt höga inflationen i Sverige.

– Vi ser en liten risk att inflationen blir påtagligt och varaktigt högre än 2 procent, säger Stefan Ingves på en pressträff och fortsätter:

– Skulle det vara så att inflationen blir något annat än vad vi tror får vi anpassa oss till det.

Kronan faller 6-7 öre mot både dollarn och euron som en konsekvens av beskedet, eftersom marknadsaktörerna hade räknat med hårdare nypor från Riksbanken. Samtidigt föll marknadsräntorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.