Rapparen Yasin dömdes i somras till fängelse för förberedelse till människorov. Foto: SVT Edit

Rapparen Yasin på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Yasin Mahamoud dömdes till fängelse för att ha planerat att kidnappa artisten Einár.

Domen överklagades till hovrätten. Nu har han avtjänat sitt straff och släppts på fri fot, något Aftonbladet var först med att rapportera. Detta bekräftas av Svea hovrätt.

Den prisbelönta artisten dömdes i juli 2021 till 10 månaders fängelse för förberedelse till människorov, för att ha deltagit i att planera att kidnappa den nu avlidna artistkollegan Nils ”Einár” Grönberg.

Enligt ett beslut om strafftidsberäkning skulle Yasin Mahamoud som längst sitta häktad till den 28 december, vilket är den tidpunkt då han skulle ha frigetts om domen vunnit laga kraft.

Inväntar hovrättsdom

Hovrätten bekräftar på tisdagen att han har släppts på fri fot från häktet i Sollentuna.

– Han har släppts som planerat. Han har avtjänat sitt straff, bekräftar en handläggare på Svea hovrätt för SVT Nyheter.

Enligt tingsrättsdomen ska Yasin ha erbjudit sig att bjuda in Einár till en musikstudio, och planen ska sedan ha varit att han skulle slitas ut ur en bil vid ett rödlyse. Men det hela avbröts och kidnappningen blev inte av den gången.

Även rapparen Haval Kahlil dömdes till fängelse för inblandning i kidnappningen, till två år och sex månader för medhjälp till människorov och rån av artisten vid ett senare tillfälle. Båda artisterna överklagade tingsrättens dom till hovrätten, som tog upp fallet under hösten.

Hovrätten meddelar sin dom den 18 februari.

Del av Vårbymålet

Utredningen mot Yasin ingår i det omfattande gängmålet mot det så kallade Vårbynätverket. Rapparen har kopplingar till personer i Vårbynätverket samt till medlemmar i det kriminella gänget Shottaz.

SVT har varit i kontakt med Anna Stråth, åklagare i det stora Vårbymålet där åtalet mot Yasin ingick.

– Att han skulle släppas det här datumet har varit känt sen länge, det är inget nytt. De kunde valt att släppa honom tidigare men de lät honom sitta, säger hon.

Totalt dömdes 27 personer till sammanlagt 147 fängelseår i tingsrätten. Stora delar av ledarskiktet dömdes för bland annat mordförsök, människorov, grova vapenbrott och storskalig narkotikahandel.

En 33-årig man, som pekas ut som nätverkets ledare, fick 17 år och tio månaders fängelse.

Mycket av bevisningen i målet bygger på kommunikation från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat.

SVT söker Yasin Mahamouds advokat Frida Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.