Rapparna Yasin och Haval döms för förberedelse och inblandning i kidnappningen av en känd svensk artist

Uppdaterad
Publicerad

Den unge artisten lurades till en lägenhet där han utsattes för misshandel, hot och fotades under förnedrande former.

Nu döms rapparen Haval Kahlil till fängelse i två år sex månader för inblandning i kidnappningen.

Grammisvinnaren Yasin Mahamoud döms även till tio månaders fängelse för att ha förberett ett kidnappningsförsök av artisten några veckor tidigare.

I dag onsdag föll domen i Vårbymålet där bland annat rapparna Yasin Mahamoud och Haval Kahlil, tillsammans med flera personer ur Vårbynätverket, stått åtalade för förberedelse och inblandning i kidnappningen av en känd svensk artist.

Yasin Mahamoud döms till fängelse i tio månader för förberedelse till människorov och Haval Kahlil till fängelse i två år och sex månader för medhjälp till människorov och rån av artisten vid ett senare tillfälle.

Som bevisning lutar sig åklagaren till stora delar mot den kommunikation i Encrochat som blev tillgänglig förra året.

Där framgår att kidnappningsplanerna initierades redan den 28 mars förra året och att Yasins agerande ”har varit av central betydelse för att möjliggöra gärningens utförande”, skriver rätten i domen.

Lockade fram artisten

Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri ska genom chatten ha beordrat den så kallade kaptenen i nätverket att koordinera kidnappningen av artisten. Till sin hjälp, framgår det, ska han ska använda sig av rapparen Yasin, som han känner sedan tidigare.

Planen gick ut på att Yasin skulle lura artisten till studion och att han senare skulle slitas ut ur en bil vid ett rödlyse. Men det hela avbröts. Först några veckor senare återupptogs planerna – men då med rapparen Haval Kahlil som har tagit över uppgiften att locka fram den unge artisten.

Flera döms

När det hela sjösattes i april förra året fördes artisten till en lägenhet i södra Stockholm där han hölls frihetsberövad samtidigt som han misshandlades, hotades, kläddes i förnedrande kläder, fotograferades och tvingades lämna ifrån sig guldkedjor och en Rolexklocka till ett värde av hundratusentals kronor.

Haval ska inte ha deltagit själva händelserna i lägenheten och hans inblandning ska därför bedömas som medhjälp till människorov, skriver tingsrätten i domen.

Utöver rapparna döms även Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri, en tidigare ungdomslandslagsspelare i fotboll samt ytterligare fyra personer för människorov och rån i samband med händelsen.

Eftersom Yasin återfallit i brott har tingsrätten bestämt att han även ska avtjäna en sedan tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff, vilket resulterar i ett frihetsberövande om totalt 1,5 år.

– Min klient förnekat brott och vi kommer överklaga den här domen till hovrätten, jag är ganska övertygad om att hovrätten kommer göra en annan bedömning, säger Yasins advokat Frida Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.