Foto: Martin Ruetschi/TT

Rapport: Ungas alkohol- och cannabisdebut går uppåt i åldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt ovanligare att svenska ungdomar gör alkoholdebut före 14 års ålder. Dessutom ökar även debutåldern för cannabis, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Andelen unga som testat alkohol, tobak eller cannabis före 14 års ålder har minskat kraftigt på 20 år. Det visar rapporten ”Det går uppåt i åldrarna” från CAN, som specialgranskat utvecklingen kring när unga testat olika substanser för första gången.  

– Det är ju förstås positivt eftersom vi minskar ett år av potentiella skador. Vi har också sett att tidigare debut är kopplat till en mer regelbunden konsumtion senare i tonåren, säger Martina Zetterqvist, utredare på CAN. 

Sammantaget har andelen elever i årskurs 9 som använt snus, cigaretter, alkohol eller cannabis före 14 års ålder sjunkit från 63 procent 1999 till 18 procent 2019, enligt CAN.

Svenska ungdomars minskande drickande och rökande är en del av en internationell trend. Men exakt vad det beror på vet ingen.

– Man har pratat om att ungdomar ändrat sina sätt att umgås på – man umgås mer hemifrån, via sociala medier. Vi ser också ett ökat datorspelande och vi ser även en allmän hälsotrend där ungdomar är medvetna kring vad de får i sig, säger Martina Zetterqvist.

Foto: SVT Design

Rapporten visar också att ungas cannabisbruk inte kryper ner i åldrarna, utan tvärtom ökar debutåldern något.

– Debutåldern för cannabis har också ökat, men inte i lika stor utsträckning som för alkohol och tobak. Däremot är det svårt att säga något generellt om debutåldern kring cannabis då andra studier har visat att runt 50 procent testar drogen för första gången efter 18 års ålder – och dem kan inte vi fånga i vår undersökning, säger Martina Zetterqvist.

Kan det vara så att cannabis till viss del ersätter alkoholen som drog för ungdomar?

– Det är en fråga vi ofta får, men det är inget vi ser i våra undersökningar. Bruket av cannabis ligger på en rätt stabil nivå och vi kan inte se att cannabisbruket bland unga ökat och ersatt alkoholkonsumtionen.

Sedan 2017 ser man dock ingen fortsatt minskning av andel elever i årskurs 9 med tidig debut. Detta gäller såväl alkohol och cannabis som tobak.

Huruvida detta är en tillfällig stabilisering, eller om ett bottenläge har nåtts kan man inte slå fast i rapporten.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.