Den svenska journalisten Nils Horner blev 51 år. Foto: Mattias Ahlm/SR

”Nils var en av våra absolut bästa”

Publicerad

Sveriges Radios mångårige korrespondent Nils Horner är död. Han blev 51 år.

Nils Horner var född och uppvuxen i Borås. Han började sin journalistiska bana på Borås Tidning i början av 80-talet.

Under 1990-talet jobbade han som korrespondent i New York och London innan han 2001 blev korrespondent för Sveriges Radio. I 12 år rapporterade han för Sveriges Radio med Asien och Mellanöstern som bevakningsområde.

”Typiska inslag i vardagen kan vara att äta jordnötter till lunch på flygplatsen i Banda Aceh medan jag väntar på ett försenat plan, eller att upptäcka i en melankolisk hotellobby i Lahore att de inte kan hitta min bokning”, skriver han i en presentation på Sveriges Radios hemsida.

”Lika roligt och intressant att träffa indiska sluminvånare som att besöka Japans parlament och intervjua en dam som försöker bli första kvinnliga premiärministern.”

”Nils var en av våra absolut bästa ”

Nils Horner har rapporterat från flera krigsområden och var bland annat på plats när talibanerna föll i Afghanistan 2001 och när USA invaderade Irak 2003. Han rapporterade också efter tsunamin 2004. 2001 tilldelades han Marcus Öhlander-priset.

”Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt”, säger vd Cilla Benkö i kommentarer som lagts ut på sr.se.

– Nils Horner var alltid på plats, alltid påläst och gjorde världen begriplig för många av oss. Han var en unik utrikeskorrespondent som kom människor väldigt nära, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

– Som person var han korrekt med en undefundig humor. Väldigt smart, rolig och varm. Han var extremt rutinerad, säger Martin von Krogh, vän och fotograf som nu är på väg till Kabul för Expressens räkning för att bevaka händelsen.

”En ödmjuk och generös person”

Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund började samtidigt som Nils Horner på Borås Tidning under 80-talet.

– Han var en oerhört ödmjuk och generös person, väldigt seriös i sin yrkesutövning. Han delade med sig av sina kunskaper.

– En person man tyckte väldigt mycket om, säger en märkbart tagen Stefan Eklund till Kulturnyheterna.

Hur vill du beskriva hans journalistiska gärning?

– En av de absolut skickligaste urikeskorrarna, ett mänskligt perspektiv, fångade upp den lilla människan, tydlig och personlig i sin rapportering. Jag vet att han jobbade mycket med sin röst och sitt sätt att berätta.

I Sverige sörjs han närmast av sin mor och sin syster.

Här kommer ni till Nils Horners reportage på SR:s hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nils Horner död

Mer i ämnet