Raseri och jubel – därför väcker bocken så starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget femte år för Gävlebocken. Efter att ha klarat sig varje år sedan 2016 tändes den på och brann ner natten till fredagen. Och reaktionerna på internet har inte låtit vänta på sig.

”Som jag har väntat. Traditionen lever än”, skriver en Reddit-användare.

Den 1 december 1966 ställdes den allra första bocken ut på Slottstorget i Gävle. Den brann ned på nyårsnatten.

Sedan dess har den bränts ned, slagits sönder, hamnat i Guiness rekordbok och varit föremål för både vadslagningar och insamlingar vart och vartannat år.

–  Det finns ju julbockar i bland annat Jönköping och Huskvarna som brunnit ett par gånger. Och den i Örebro brukar täckas av granris vilket gör den svårare att antända. De bockarna har inte alls blivit lika kända som den i Gävle, säger Tommy Kuusela, forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen och fortsätter:

– Gävlebocken skapar till och med internationella nyheter när den brinner. Eftersom det skett så många gånger nu så har det ju verkligen blivit något som etablerats i folksinnet.

På sociala medier har beskedet om att bocken brunnit ned skapat både sorg och raseri – men även en hel del jubel.

Se reaktionerna på beskedet och hör Tommy Kuusela om varför Gävlebocken väcker så starka känslor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.