Foto: Scanpix

SD-toppens attack: ”blatte lover” och ”lilla horan”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist kallade en då 21-årig kvinna för ”hora” och en berusad man för ”blatte lover”.
Almqvist har tidigare förnekat handlandet. I dag publicerade Expressen en film som bevisar motsatsen.

Erik Almqvist hamnade i ett bråk på Kungsgatan i Stockholm sommaren 2010, där bland annat komikern Soran Ismail var inblandat.

Riksdagspolitikern, som tillhör SD:s absoluta topp, sade till komikern Soran Ismail att han ”beter sig som en babbe just nu” och Almqvist säger även att ”nej, det är inte ditt land, det är mitt land”, ”du argumenterar som en liten fitta”, och ”du beter dig som en babbe”.

Men det var inte allt, av filmen som filmades av Kent Ekeroth, som nu är SD:s rättspolitiske talesman, framgår även att en berusad man kallades ”blatte lover” och fick ta emot en spark. En kvinna som försökte gå emellan och reagerade på Almqvist agerande fick höra ”skit i den där lilla horan”.

Almqvist har i Expressen bestämt förnekat alla replikerna och stötts i detta av de andra två. Almqvist lade för en tid sedan själv ut delar av mobilfilmen där alla rasistiska och sexistiska kommentarer redigerats bort.

När kvinnan i filmen trädde fram i förra veckan och Expressen konfronterade Erik Almqvist med uppgifterna, sade han:

–Det är absolut inte sant.

Kent Ekeroth gick i god för Almqvist: ”Jag kan intyga att det inte stämmer, anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia”, skriver han på Facebook.

Även Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, stödde Almqvist på Facebook: ”Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer.”.

De nya uppgifterna kommer en månad efter det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

Kommenterade på Facebook

Erik Almqvist skrev i går ett inlägg på sin officiella Facebooksida, där han försvarar sina uttalanden och även ber om ursäkt.

”Det man bör förstå i sammanhanget är att detta hände för 2,5 år sedan, en tidigt morgon efter krogen när vi har ett flertal personer på oss som hetsar och kallar oss rasister och ger sig på oss fysiskt.”.

”Jag är hemskt ledsen för att ett par av mina allra värsta och sämsta ögonblick i livet har kommit fram nu några år senare.”

Krismöte

SD:s ledning samlades på förmiddagen till ett krismöte kring den film som Expressen publicerat. Resultatet av mötet blev att Almqvist lämnar sina uppdrag i partiet.

Fram till i dag har Erik Almqvist sedan valet 2010 varit  riksdagsledamot och partiets ekonomisk-politiske talesman. Han har tidigare helt förnekat att han använt rasistiska tillmälen i bråket.

Erik Almqvist

Visa

Erik Almqvist sitter i riksdagen sedan 2010 efter en karriär inom Sverigedemokraterna i Lund. Han var under åren fram till riksdagen förbundsordförande i Sverigedemokratisk ungdom (SDU) samt partiets pressekreterare. Sedan januari i år är han partiets ekonomisk-politiske talesperson och sitter som ledamot i finansutskottet.

Almqvist föddes i Stockholm 1982 och fyllde 30 år i våras.

Källa: (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet