Teckning från den första rättegångsdagen mot kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Mannen med hörlurar är Macchiarini, till vänster om honom advokat Björn Hurtig. Foto: Anders Humlebo/TT

Rättegången mot Macchiarini skjuts upp – hinder för fortsatt förhandling

Uppdaterad
Publicerad

Dagens förhandlingar i rättegången mot Paolo Macchiarini avbröts redan strax före klockan 10 på onsdagen. Förhören med Macchiarini skjuts nu upp till i morgon i stället eftersom det anses finnas hinder för fortsatt huvudförhandling.

Macchiarini skulle i dag ha hörts i rätten. Men advokat Björn Hurtig meddelade på morgonen i tingsrätten att han anser att det finns hinder för fortsatt huvudförhandling då åklagaren gjort en justering av gärningsbeskrivningen. Hurtig konstaterar att det inte är ovanligt men att förutsättningarna förändrats och att hans klient nu behöver tid att förbereda sig – ett så kallat skäligt rådrum. Försvaret menar att justeringen i andrahandsyrkandet inte funnits tillgänglig på engelska och att rättegången därför bör skjutas upp för ett uppehåll på under en vecka.

Rättens ordförande meddelade kort senare att förhören med Macchiarini skjuts upp till i morgon, torsdag, då rättegången kommer att återupptas klockan 9.

Åklagaren Jim Westerberg säger till SVT att enligt domstolspraxis görs justeringar alltid på svenska och att de aldrig översätts till andra språk. 

Klockan 11.30 i dag kommer de två åklagarna Jim Westerberg och Karin Lundström Kron att hålla en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.