Det är rättsliga rådets uppgift att bestämma hur abortlagen ska tolkas och 2015 slog rådet fast att aborterna ska vara avslutade innan vecka 22 börjar. Foto: TT

Rättsliga rådet: Läkaren gjorde inte fel

Uppdaterad
Publicerad

Neonatalläkaren som försökte rädda ett sent aborterat foster får stöd av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Enligt ordförande Göran Ewerlöf gjorde läkaren inte fel eftersom ett foster betraktas som livsdugligt från vecka 22.

Det var på Mälarsjukhuset i Eskilstuna som en abort drog ut på tiden. När fostret kom ut i graviditetsvecka 22 hade det ett hjärta som slog och lungor som andades. Det rörde sig och pep litegrann.

LÄS MER: Läkare försöker rädda aborterade foster

Sena aborter

Överläkaren Katarina Strand Brodd hjälpte då barnet på samma sätt som hon skulle gjort om det varit ett för tidigt fött barn.

– Den situationen ska inte finnas att man gör en abort där det kan födas ett livsdugligt foster, men om situationen uppkommer så anser jag inte att läkaren har gjort något fel som försöker rädda det fostret, säger Göran Ewerlöf som är ordförande i Socialstyrelsens rättsliga råd.

Händer att foster stöts ut levande

Det är rättsliga rådets uppgift att bestämma hur abortlagen ska tolkas och 2015 slog rådet fast att aborterna ska vara avslutade innan vecka 22 börjar. Ändå händer det alltså fortfarande att aborterade foster stöts ut levande i vecka 22.

Skulle det hända igen i Eskilstuna säger överläkaren på barnkliniken Katarina Strand Brodd att hon skulle göra samma sak igen. Socialstyrelsens rättsliga råd har heller inga invändningar.

– Enligt vår uppfattning så räknas ett barn som livsdugligt i vecka 22. Och det är ju en läkares grunduppgift att försöka att rädda foster som lever, säger ordföranden Göran Ewerlöf.

Abort i Sverige

I Sverige gäller fri abort fram till och med graviditetens 18:e vecka. Det är kvinnan som är gravid som har rätt att själv besluta om hon vill göra abort eller inte. 

Har det gått mer än 18 veckor måste det finnas särskilda skäl att göra abort. Det är Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen som bestämmer om sådana finns. Det kan handla om moderns ålder, psykiska problem, missbruksproblem eller skador på fostret. Beslutet grundar sig i läkar- och kuratorutredningar. 

Sista dagen för abort är 21 veckor och sex dagar. Efter det anser man att fostret kan klara sig utanför moderns kropp och därför görs inga aborter på foster äldre än så.

Under 2015 ansökte 598 kvinnor om sen abort hos Rättsliga rådet.

Av de som fick tillstånd åberopade 372 fosterskador, 176 sociala skäl, 8 psykisk sjukdom och 11 somatisk sjukdom.

142 av aborterna gjordes under vecka 21, den sista tillåtna graviditetsveckan.

Det händer att rättsliga rådet ger tillstånd till aborter även efter vecka 21, men då måste graviditeten utgöra en fara för kvinnans liv och hälsa.

Endast läkare och vårdinrättningar godkända av Socialstyrelsen får genomföra aborter. 

Aborträtten gäller alla gravida i Sverige, oavsett om man är medborgare eller bosatt här.

År 2016 rapporterades 38.000 aborter i Sverige. Antalet aborter i Sverige har i stort sett varit detsamma sedan 2009.

53 procent av alla aborter utfördes innan vecka sju och 94 procent innan vecka 12.

Tonåringar gör vanligen aborter senare. 77 procent av tonårsaborterna görs innan vecka 9.

Antalet tonårsaborter har minskat med 47 procent de senaste tio åren.

Flest aborter görs av kvinnor mellan 20 och 29 år.

Källa: 1177.se/Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sena aborter

Mer i ämnet