• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: TT

Reaktorbesked ger dyrare el

Uppdaterad
Publicerad

Det förväntade elpriset för 2018 steg direkt med ett öre när Vattenfall meddelade att två reaktorer i Ringhals ska stängas i förtid. Och på sikt betyder den minskade elproduktionen att elpriset hamnar 2-3 öre högre per kilowattimme än det annars skulle gjort.

Elpriserna i Sverige sätts på elbörsen Nordpool. Handeln där visar vilket elpris aktörerna väntar sig på sikt. Nyheten om att två av reaktorerna i Ringhals släcks mellan 2018 och 2020, i stället för 2025 som tidigare sagts, satte tydliga spår i handeln.

Det förväntade medelpriset steg från 27 till 28 öre per kilowattimme.

– Och när man läser vad analytikerna skriver kan man räkna med att vi får ett elpris – givet att det faktiskt blir en stängning, det är inte definitivt avgjort – som hamnar två till tre öre högre än vad det annars skulle ha gjort, säger Faraz Azima, vd för elbytesföretaget Elskling.se.

Historiskt lågt

Elpriset i Sverige är för närvarande historiskt lågt. Elen handlas till ett snittpris på ungefär 25 öre, fyra öre lägre än i fjol och den lägsta nivån sedan 2004. Nästa år väntas priserna vända uppåt något uppåt igen, men fortfarande ligga på en relativt stabil låg nivå.

– Stängs de två reaktorerna blir den svenska elförsörjningen mycket mer känslig och då ökar importen och med den ökar svängningarna i elpriset, säger Faraz Azima.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer