Rebecka har sju ägg i frysen

Uppdaterad
Publicerad

Att frysa in ägg på privata kliniker och betala för det själv har blivit allt vanligare. SVT har pratat med Rebecka som fryste in sina ägg för ett par veckor sen.

– Nu har jag mer kontroll över min framtid och fertilitet, säger Rebecka.

Hon är 35 år gammal, jobbar i en hög position på ett mediebolag och bor i Stockholms innerstad. Och sedan några veckor tillbaka har hon sju ägg i frysen. Vi kan kalla henne Rebecka, men hon heter egentligen något annat. 

– Det började med att jag egentligen alltid känt att jag inte vill ha barn, jag har liksom ingen biologisk klocka som tickar. Och sen pratade jag med en gammal kollega som är lite äldre, och som nu försökt få barn i flera år, och hon sa: Har du chansen, frys in dina ägg. Då började jag fundera lite och pratade med min familj och så... bestämde jag mig, säger Rebecka.

”Mer kontroll över min framtid”

Hon berättar att hon var nervös innan äggen skulle plockas ut. Men ingreppet gick snabbt och det gjorde inte alls så ont som hon hade fruktat. De fick ut åtta ägg och lyckades frysa sju.

– Det mest positiva är att jag känner att jag har mer kontroll över min egen framtid och fertilitet, även om det inte är en garanti att jag kommer kunna bli gravid ens med de infrysta äggen, säger Rebecka.

Att frysa in ägg kostar uppemot 45 000 kronor för en behandling, och många kvinnor måste göra det fler än en gång. Även Rebecka har funderat på priset.

– Jag fattar att det är få förunnat att kunna spara ihop så här mycket pengar, men i min vänskapskrets så har många av oss bättre jobb och då går det att spara ihop den här summan på ungefär 50 000 som det landade på. Men jag tycker absolut att det är värt det, säger hon.

Sprider sig i vänskapskretsen

Rebecka säger att hon är väl medveten om att behandlingen inte kommer med några garantier. Trots det har flera i hennes bekantskapskrets börjat fundera på äggfrys.

– Min bästa kompis ska göra det här, hon börjar sin behandling nästa vecka. Och flera av mina kompisar har hört av sig och frågat hur det går till och har redan kontaktat kliniker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.