Regeringen: Straffen för minderåriga ska ses över

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att straffen för minderåriga ska ses över.

– Strafftiderna ska motsvara brottslighetens allvar. Samtidigt ska säkerheten på institutionerna säkras, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), i ett pressmeddelande.

Samtidigt som S-kongressen är i gång meddelar regeringen att den gett en utredare i uppdrag att föreslå ändringar i lagstiftningen som reglerar frihetsberövande av personer under 18 år.

Förutom strafftider så ska återfallsförebyggande åtgärder ses över.

– Barn och ungdomar ska inte begå brott. När de begår så pass allvarlig brottslighet att de döms till sluten ungdomsvård bär de ofta på en omfattande problematik som behöver hanteras under lång tid efter att den slutna vården upphört, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

Utredaren ska också se över vilken myndighet som är bäst lämpad att ansvara för de frihetsberövade påföljderna.

I dag döms ofta minderåriga som begått allvarliga brott, som mord, våldtäkt och grovt rån, till sluten ungdomsvård i stället för fängelse. De avtjänar då sitt straff på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS).

Förslaget ska vara klart senast den 3 augusti 2023.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.