Guide: Så fungerar straffrabatten för unga

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Uppdrag granskning har berättat om 19-årige “Hassan”, som enligt polisen varit misstänkt för 221 brott sedan 2015. När han vid en rättegång dömdes för brott med ett straffvärde på drygt 31 månaders fängelse fick han två månaders ungdomsvård. Här är en guide som förklarar varför.

Två lagrum avgör hur unga personer kan få sänkta straff. Den ena är mängdrabatten, som gäller oavsett ålder. Den träder i kraft när en person döms för flera olika brott vid samma rättegång och motiveras av att lagstiftarna anser att det sammanlagda straffet skulle bli orimligt stort om varje enskilt brotts straffvärde slogs ihop.

Det andra som avgör strafflängden är den så kallade ungdomsrabatten.

Hur det fungerar

• Ungdomsrabatten gäller dömda personer som är under 21 år vid brottstillfället och motiveras bland annat av att forskning visar att unga har en outvecklad ansvarsförmåga jämfört med vuxna och att de drabbas hårdare av frihetsberövande än vuxna.

• Rabatten utgår ifrån principen att ju yngre personen är desto kortare bör strafflängden bli. Enligt praxis får en dömd person som är 20 år ungefär tre fjärdedelar av strafflängden – en 15-åring får cirka en femtedel.

• För att personer under 18 år ska få fängelse krävs synnerliga skäl. Om straffvärdet motsvarar fängelse bestäms normalt påföljden till sluten ungdomsvård om personen är under 18 år.

Exemplet ”Hassan”

Hassan, som egentligen heter något annat, döms på 13 åtalspunkter för brott med ett sammanlagt straffvärde på drygt 31 månaders fängelse – i slutändan får han två månaders ungdomsvård.

Det går till såhär:

• När Hassan är 16 år döms han för flera brott, de flesta begicks när han var 15 år.

• Omkring hälften av de 31 månadernas fängelse försvinner i mängdrabatt – till 16 månader.

• Sedan tillkommer ungdomsrabatten som sänker straffet till en knapp femtedel, tre månader.

• Vid sluten ungdomsvård finns ingen villkorlig frigivning, som vid fängelsestraff då den dömde kan släppas ut efter två tredjedels avtjänad tid. För ungdomsvård räknas istället en tredjedel av straffet bort redan när domen fastställs. Kvar blir två månaders sluten ungdomsvård.

• Eftersom Hassan bara var 15 år när de flesta brotten begicks så krävs det synnerliga skäl för sluten vård, och enligt rätten var inte brotten allvarliga nog. Han får istället två månaders ungdomsvård.

Ungdomsrabatten är omstridd. I december 2017 beställde regeringen en utredning som bland annat fick i uppdrag att föreslå hur ett slopande av straffrabatt för 18-20-åringar skulle kunna se ut. Utredningens förslag har sedan kritiserats av flera remissinstanser.

Den här är artikeln är uppdaterad med ett förtydligande. Utredningens uppdrag var att komma med förslag på hur straffrabatten kan slopas, uppdraget var inte att ta ställning till om den ska slopas.

Uppdrag gransknings reportage “Ung och kriminell” sänds onsdag 18 september i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung och kriminell

Mer i ämnet