Moderaternas Johan Forssell menar att det har varit svårt att veta exakt vad regeringen tycker om den här frågan. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna: ”Det är väl ett steg i rätt riktning”

Publicerad

Moderaterna ser positivt på SVT:s uppgifter om att Miljöpartiet öppnar upp för att slopa straffrabatten för unga brottslingar.
– Det är väl ett steg i rätt riktning, men det verkar enbart gälla de allra grövsta brotten, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Under torsdagen erfor SVT Nyheter att Miljöpartiet är redo att släppa sitt motstånd och acceptera en lagändring som innebär att staffrabatten ska avskaffas för lagöverträdare som fyllt 18 år och begått grova brott.

Partiets ledare Isabella Lövin tillbakavisar dock uppgifterna. I en skriftlig kommentar till SVT skriver hon att partiets ställning i frågan står fast.

”Det är väldigt rörigt”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell välkomnar en förändring i MP:s ställningstagande i frågan.

– Om uppgifterna stämmer så är det väl ett steg i rätt riktning, men det verkar enbart gälla de allra grövsta brotten. Men här har riksdagen sagt att det ska gälla alla, säger han och tillägger:

– Jag ser fram emot att förhoppningsvis komma fram till en överenskommelse med regeringen om detta. Men först och främst måste de sortera ut vad de egentligen tycker – inte bara vad MP tycker, utan hela regeringen.

Forssell menar att det har varit svårt att veta exakt vad regeringen tycker om den här frågan, som han menar är en av de absolut viktigaste rörande gängkriminalitet.

– Det är väldigt rörigt. Först säger man en sak och sen något annat. Det är klart man undrar vad som gäller. Det finns redan en majoritet i riksdagen som gett S och MP i uppgift att ta bort straffrabatten, och jag förväntar mig att de gör det, säger Forssell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer