Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ministern om påverkanskampanjerna som riktats mot Sverige i klippet. Foto: Mohammed Huwais/AFP/TT & Lars Schröder/TT

Regeringen om koranbränningarna: ”Utländska aktörer bakom”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ser protesterna mot koranbränningarna i Sverige som påverkanskampanjer med syfte att skada svenska intressen och ytterst svenska medborgare.

– Ett sätt att adressera den här företeelsen är att berätta om dess existens. Vi ser den och vi gör det vi kan för att mottrycka den felaktiga bilden, säger Carl Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Under pressträffen slog ministern fast att de som bränner koraner i Sverige ofta har mycket svag koppling till Sverige och att direkt felaktiga bilder sprids vidare. Ett exempel på motiv kan vara att störa Sveriges Nato-process.

– Vi ser bland annat hur ryskstödda aktörer är aktiva i att förstärka felaktiga påståenden om att Sverige som stat skulle ligga bakom skändningen utav heliga skrifter. Detta är naturligtvis helt och hållet felaktigt, säger Carl Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

”Förväxla inte yttrandefrihet med politik”

Han tryckte på att polisen inte beviljar tillstånd för koranbränning utan bara för en allmän sammankomst.

– Vi har en långtgående yttrandefrihet i Sverige men det ska inte förväxlas med att staten ställer sig bakom olika politiska budskap.

Myndigheten för psykologiskt försvar har noterat många statsaktörer och religiösa ledare varit aktiva i påverkanskampanjerna. Och man ser att de följer det svenska medielandskapet noga.

– Man är duktig på att direkt exploatera till exempel skändningar av koranen och direkt sprida dem. Man är också duktig på att följa informationsmiljön och återger direkt rubriker om att man få tillstånd om att bränna koranen, säger myndighetens kommunikationschef Mikael Östlund.  

Uppmaningen: ”Var källkritisk”

Ministern var också tydlig med budskapet om att varje människa bör vara källkritisk:

– Vi befinner oss i ett svårt säkerhetspolitiskt läge och vi ser hur den här typen av aktiviteter reproduceras felaktigt av aktörer som vill skada Sverige. Alla behöver fundera över sitt individuella ansvar.

SVT: Var är statsminstern och när kommer vi kunna ställa frågor till honom?

– Utrikesminstern har haft ett långt batteri av bilaterala kontakter för att kyla ned situationen. Jag kan inte ge en tid och en plats men hela regeringen är engagerad i den här frågan och vi kommer att återkomma i närtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet