Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när demonstranter stormade ambassadsbyggnaden i slutet av juni. Även då efter uppmaning från den shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr. Foto: Twitter

Irakiska poliser döms till fängelse efter ambassadstormningen

Uppdaterad
Publicerad

18 irakiska poliser döms till upp till tre års fängelse för att inte ha stoppat de demonstranter som stormade Sveriges ambassad i Bagdad i juli, rapporterar AFP.

Det var natten mot den 20 juli som hundratals demonstranter, upprörda över sommarens koranbränningar i Sverige, med våld tog sig in på den svenska ambassaden i Irak. Stormningen varade i cirka 15 minuter innan säkerhetsstyrkor anlände till platsen. Då hade demonstranterna hunnit tända eld på byggnaden.

Den personal som befann sig på ambassaden tvingades fly i samband med stormningen och är sedan dess omlokaliserad till Stockholm av säkerhetsskäl.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

18 personer döms

Nu hålls irakiska poliser ansvariga för händelsen. Sammanlagt 18 personer dömdes på tisdagen till fängelse, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till irakisk säkerhetstjänst. Strafflängden uppges variera mellan 18 månader och 3 år.

Domen ska enligt AFP ha fallit i en intern domstol kopplad till den irakiska säkerhetstjänsten. Nyhetsbyrån har dock tagit del av ett dokument där domstolen slår fast att de dömda ”misslyckats med att fullfölja sin plikt genom att låta demonstranter attackera ambassaden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet