Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enligt Irak ska man tillsätta en utredning skyndsamt, för att sätta de ansvariga till svars”, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia i Morgonstudion på torsdagsmorgonen. Hör mer om det senaste i videon. Foto: Reuters/SVT

Svenska ambassaden i Irak stormad och satt i brand

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer stormade natten till torsdagen den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och satte eld på den. Ambassadpersonalen befinner sig i säkerhet, uppger UD.

Personer klättrade under natten till torsdag upp på den svenska ambassadens balkonger, satte eld på flaggor, viftade med koraner och skrek. I gryningen hade säkerhetsstyrkor och vattenkanoner satts in och rök steg från byggnaden. Flera hundra personer ska ha varit delaktiga i våldsamheterna och ungefär 50 procent av ambassadsområdet med tillhörande byggnader har skadats av branden, uppger lokala källor för TT.

– De demonstranter jag pratade med i natt resonerade så att om ni bränner vår heliga skrift – då bränner vi er ambassad, säger utrikesreporter Lina Malers i SVT:s direktsändning.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Ingen ska vara fysiskt skadad

Svenska UD säger att ambassadpersonalen befinner sig i säkerhet och att man har löpande kontakt med dem. Utrikesminister Tobias Billström (M) och regeringen fördömer attacken.

I ett pressmeddelande skriver Billström att ”det är uppenbart” att irakiska myndigheter allvarligt brustit i sitt ansvar för att skydda ambassader och dess personal.

Även personalen vid Finlands ambassad i Bagdad har evakuerats och befinner sig i säkerhet, uppger finländska UD till TT. Sveriges och Finlands ambassader ligger intill varandra på en gemensam tomt.

Stormningen kommer efter det att polisen beviljat tillstånd för en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagseftermiddagen, där en person avsåg att bränna en Koran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Våldsamheterna vid Sveriges ambassad i Bagdad har föregåtts av att anhängare till den populistiske och inflytelserike shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr manat till protester mot koranbränningen, via en Telegramkanal.

Iraks utrikesdepartement tar också avstånd från händelserna.

Även den 29 juni stormades ambassaden efter att al-Sadr manat till protester.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när demonstranter stormade ambassadsbyggnaden i slutet av juni. Även då efter uppmaning från den shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr. Foto: Twitter

Se hela SVT:s direktsändning med anledning av den senaste ambassadstormningen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet