Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mohammad Fazlhashemi förklara vilka konsekvenser ilskan mot Sverige kan få. Foto: SVT

”Koranbränningen uppfattas som en tydlig skändning”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans koranbränning fördömdes i ovanligt starka ordalag, inte minst av svenska UD.

Enligt Mohammad Fazlhashemi, professor islamisk teologi, var agerandet rätt – eftersom många muslimer enligt honom tror att den svenska staten står bakom aktionen.

– Det värsta som kan hända nu är att situationen eskalerar och att våldsbejakande grupperingar drar nytta av det här.

Sveriges ambassad i Irak stormades, påven rasar, Islamiska konferensorganisationen kräver åtgärder och svenska UD säger i ett uttalande att regeringen fördömer handlingen.

Många har reagerat kraftigare den här gången än vid tidigare koranbränningar i Sverige. Men UD:s uttalande har också mött kritik.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

– Regeringen ska inte ha åsikter i frågan överhuvudtaget, säger yttrandefrihetsexpert Nils Funcke till DN.

Mohammad Fazlhashemi, professor islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, håller inte med:

– Den senaste koranbränningen var en tydlig skändning. Den ägde rum på en av de främsta muslimska högtiderna, bara några meter från en moské. Mannen rev sidor ur koranen, la bacon i den, tände eld på den och trampade på den. Det filmades och klippet blev viralt i muslimska länder.

Visar att staten inte står bakom

Det har skapat en enorm ilska i många muslimska länder.

– Därför är det inte förvånande att UD har fördömt händelsen ovanligt hårt. Att man tar avstånd visar att man har förstått allvaret, man ser att reaktionerna har stegrats.

Det är också ett sätt att markera att svenska staten inte står bakom , menar Fazlhashemi:

– I officiella kanaler i muslimska länder framstår det som att det är staten, inte polis och domstol, som ger tillstånd till koranbränningarna. Det här kan klargöra hur det ligger till.

Kvarstår frågor

Men det krävs också att företrädare för Sverige bemöter andra frågor.

– En fråga jag ofta får när jag talar med människor i muslimska länder är om Sverige även försvarar bokbålen under Kristallnatten som nazisterna gjorde sig skyldiga till. Varför tar Sverige avstånd från den men inte från att man bränner andra böcker i yttrandefrihetens namn? Även personer som inte är särskilt troende har svårt att få den ekvationen att gå ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet