T.v. Hissein Brahim Taha, generalsekreterare för Islamiska konferensorganisationen (IKO). T.h. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

Muslimska stater kräver åtgärder efter koranbränning i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av koranbränningarna i Sverige har Islamiska konferensorganisationen hållit krismöte i Saudiarabien. Nu meddelar de att internationell lag måste användas för att stoppa religiöst hat.

Islamiska konferensorganisationen (IKO) meddelar att åtgärder kommer behöva vidtas för att undvika ytterligare skändning av Koranen, rapporterar Reuters.

”Vi måste sända ideliga påminnelser till det internationella samfundet rörande ett akut införande av en internationell lag, som tydligt förbjuder främjande av religiöst hat”, sade IKO:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Meddelandet sändes på statlig TV i Saudiarabien på söndagen.

Islamiska konferensorganisationen är ett samarbetsorgan för muslimska stater. Organisationen har 57 medlemsländer, inklusive Saudiarabien, Turkiet och Irak. Meddelandet kom under ett krismöte i Jeddah i Saudiarabien, som organisationen höll om koranbränningarna i Sverige.

Utrikesdepartementet fördömer ”islamofobiska handlingar”

Efter IKO:s möte fördömer svenska UD ”de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige”, vilket SvD var först med att rapportera om.

I ett mail till SVT Nyheter skriver UD att brännandet av koranen, eller annan helig skrift, är en ”kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation” och fortsätter:

”Uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa.”

Ingen ny iransk ambassadör

Medlemslandet Iran har under söndagen beslutat att inte skicka någon ny ambassadör till Sverige, i protest mot att svenska myndigheter tillåter koranbränningar. Det är oklart hur länge Sverige kommer bli utan en iransk ambassadör.

Den tidigare ambassadören kallades hem i juli förra året. Det beslutet togs för att protestera domen mot den iranska medborgaren Hamid Noury, som dömdes för mord och brott mot folkrätten i samband med avrättningarna av politiska fångar i Iran 1988.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet