Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesministern: ”Det här är något som vi behöver ta på stort allvar” Foto: Vlada Cakic

Regeringen: Allvarliga uppgifter i SVT:s avslöjande om skuggflotta

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ser allvarligt på uppgifterna som framkommit i SVT:s avslöjade om den ryska skuggflottan.

Utrikesminister Tobias Billström kommer att ta upp frågan på EU-nivå – och utesluter inte att begränsa skuggflottans rörelser i Östersjön.

– Det här är något som vi behöver ta på stort allvar.

SVT Nyheter kunde i morse avslöja hur Rysslands skuggflotta opererar i svenska farvatten.

Sen flera månader tillbaka har en Cypern-registrerad oljetanker ankrat utanför Gotland – och enligt granskningen förser den framför allt Rysslands skuggflotta med bränsle.

– Jag ser allvarligt på de här uppgifterna som framkommit i SVT:s rapportering och vi kommer att göra ett noggrant arbete för att följa upp detta.

Tobias Billström säger att han kommer att driva frågan som den ryska skuggflottans rörelser på EU-nivå men även diskutera ämnet i den nordisk-baltiska kretsen redan i morgon på ett utrikesministermöte på Gotland.

– Vi behöver diskutera den här frågan tillsammans med våra nordiska och baltiska kollegor och i en vidare kontext i den europeiska unionen, och det kommer jag som utrikesminister se till att vi också gör genom att lyfta den här frågan i EU:s olika organ.

Utesluter inte något

Tobias Billström uppger att han ”inte utesluter någonting” när det gäller åtgärder för att begränsa skuggflottans rörelser i Östersjön.

– Det är viktigt i det här sammanhanget att vi får möjlighet att titta på EU:s hela verktygslåda. Det handlar både om sanktionspolitiken men också om frågor som är kopplade till miljöfrågor för det här är ett växande och allvarligt hot mot den känsliga miljö som Östersjön utgör, att fartyg som är föråldrade och kanske inte ens sjövärdiga opererar i våra vatten.

Kallar upp energiministern

Även oppositionen reagerar på SVT:s avslöjande, och Miljöpartiet uppger att man kommer att kalla upp energiminister Ebba Busch till riksdagen för att svara på frågor om varför myndigheterna låter tankningen av skuggflottan ske utanför Gotland.

– Det är helt oacceptabelt att Sverige på olika sätt bidrar till att finansiera Rysslands och Putins krigskassa och jag tycker att regeringen är alldeles för slapphänta när man låtit det här pågå alldeles för länge, säger talespersonen Linus Lakso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.