Foto: TT

Regeringen återinför avdragsrätten för fackavgift

Uppdaterad
Publicerad

Avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs från juli 2018. Det beräknas kosta cirka 2,7 miljarder på helårsbasis och innebär i praktiken en skattesänkning för miljoner fackmedlemmar. Förslaget finns i med i höstbudgeten.

– Vi hoppas att det ska leda till att fler går med i facket också, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff på Centralstationen i Stockholm.

En karensdag i a-kassan ska också tas bort, enligt förslag i höstbudgeten som Vänsterpartiet drivit på för.

– Vi har kampanjat för det här i flera år, säger Sjöstedt om förslaget att återinföra avdragsrätten för avgiften till facket.

Togs bort av alliansen 2007

Fram till 2007 gick det att dra av kostnaden för fackavgiften, men den möjligheten togs bort av den borgerliga Alliansregeringen efter dess tillträde.

Det anses ha bidragit till att facken därefter tappade många medlemmar. En annan förändring som också spelade in var

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt presenterar en budgetnyhet på Café Ritazza på Stockholms centralstation Foto: Henrik Montgomery / TT

att avgiften till a-kassan höjdes kraftigt. Den har senare sänkts.

– Alla ska ha råd att vara med i facket, säger Jonas Sjöstedt, som hävdar att det är också bra för den svenska arbetsmarknaden om fler är med.

– I praktiken innebär det en skattesänkning för miljoner löntagare, säger han.

Införs 1 juli nästa år

Som exempel nämner han en medlem i HRF, facket för anställda inom hotell och restaurang. Hon eller han får en skattesänkning på cirka 1.100 kronor per år när förslaget är genomfört. För en genomsnittlig medlem i Kommunal kan det innebära 1.300 per år i lägre skatt och för en inom handeln 1.500 kronor.

Förslaget, som presenteras mer i detalj senare, ska införas före valet, den 1 juli nästa år. Första året beräknas kostnaden för det till drygt 1,3 miljarder kronor, året därpå nära 2,7 miljarder eftersom det då handlar om ett helt år.

LÄS MER: Färre a-kassedagar och bidragstak i M-budget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.