Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) (arkivbild). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen backar om karensavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tar ett steg tillbaka om karensavdraget. Ytterligare karens, utöver dagens karensavdrag, ska inte utredas. Det uppger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). 

Orsaken är hotet om att få en majoritet mot sig i riksdagen. 

Så sent som i förra veckan beslutade regeringen att lägga ner den utredning som den förra S-ledda regeringen hade tillsatt för att göra karensavdraget, som ersatte karensdagen vid sjukdom 2019, mer rättvist för de som inte kan jobba hemifrån.

Den skulle ersättas med en intern utredning på departementet. Dessutom skulle ytterligare ett karensavdrag under sjukperioden utredas. Men detaljerna kring hur ett sådant skulle kunna se ut var inte specificerat i utredningsförslaget.

SD: ”Viktig fråga”

Men protesterna blev omfattande, även från regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna. SD gick till val på att avskaffa karensavdrag för personer i så kallat kontaktnära yrken, exempelvis vård- och skolpersonal.

– Det här är en väldigt viktig fråga för oss. Vi är väldigt nöjda, säger Clara Aranda, ledamot för SD i socialförsäkringsutskottet om regeringens snabba fotbyte.

”Breddar utredningen”

Regeringen backar nu från att utreda ytterligare karensavdrag. Dessutom förtydligas att man nu också ska undersöka möjligheterna att avskaffa nuvarande karensavdrag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån.

– Vi har varit lyhörda för den kritiken som riktats mot förslaget. Jag välkomnar synpunkterna. Nu breddar vi utredningen ännu lite till, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

– Det är klart att man kan vara efterklok och säga att man kunde haft den diskussionen från början. Men det här är inga skarpa förslag utan formerna för ett utredningsarbete.

En referensgrupp med företrädare för riksdagens partier ska också följa regeringens utredning, enligt Tenje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.