Regeringen beredd ändra Robin Hood-skatt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill slopa rabatten för de rika kommunerna när det gäller den så kallade ”Robin Hood-skatten”, vilket kan leda till höjda skatter i 13 rika kommuner.

Pengarna ska omfördelas till fattigare kommuner, rapporterar TV4 Nyheterna. Syftet är att kompensera för skillnader mellan kommunernas ekonomiska förutsättningar.

Likvärdiga villkor

– Vi vill ha ett skatteutjämningssystem som går ut på att skapa likvärdiga villkor i hela landet, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TV4 Nyheterna.

De berörda kommunerna ligger främst kring Stockholmstrakten, men innefattar också Lomma och Vellinge i Skåne samt Gällivare och Kiruna i Norrbotten.

Kommunens beslut

– Det är ett beslut som varje kommun måste fatta, hur man sköter sin ekonomi. Statens ansvar är att ta fram ett system där vi omfördelar så att alla kommuner får förutsättningar att ha en likvärdig välfärd, säger Ardalan Shekarabi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer