Arkivbild: Den nya lagen träder i kraft i april nästa år. Foto: TT

Regeringen: Elefanter och sjölejon förbjuds på cirkus

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbjuds elefanter och sjölejon på cirkus, efter regeringens beslut. Den nya lagen träder i kraft i april nästa år och regeringen har även beslutat om att utreda en obligatorisk märkning och registrering av katter.

Riksdagen beslutade om en helt ny och moderniserad djurskyddslag. I propositionen aviserar regeringen åtgärder som ska genomföras. En av åtgärderna som det nu beslutats om är ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus, det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Lagen träder i kraft i april nästa år.

– Det är tydligt att sjölejons och elefanters behov av naturligt beteende inte kan tillgodoses på cirkus och därför väljer nu regeringen att införa ett förbud. Den svenska cirkusbranschen har redan själva tagit initiativ till en utfasning av elefanter och sjölejon, därför kommer förbudet framför allt att påverka utländska cirkusar som turnerar i Sverige, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, är glad över beslutet.

– Det är superpositivt att det äntligen har klubbats igenom, det har länge saknats ett folkligt stöd för vilda djur på cirkus. Man har lyssnat på folket och den allmänna opinionen och tagit ett beslut.

Märkning och registrering av katter

Regeringen har även beslutat om att utreda en obligatorisk märkning och registrering av katter. Det kan underlätta för berörda myndigheter att skilja ägda katter från övergivna och förvildade katter,

– De övergivna och förvildade katterna är en jätteviktig djurskyddsfråga. I den nya lagen finns flera åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer