Omställningsstödet handlar framförallt om företag som har säsongsbetonad verksamhet, besöksnäring, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Jonas Ekströmer, TT / SVT

Regeringen förlänger omställningsstöd till coronakrisande företag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och dess samarbetspartier förlänger omställningsstödet till företag som drabbats av coronakrisen, något som beräknas kosta nio miljarder kronor. Stödet förlängs till att också omfatta maj, juni och juli månad, och är bland annat tänkt att hjälpa företag i besöksnäringen. Förslaget lämnas i en extra ändringsbudget nästa vecka.

Syftet med omställningsstödet är att hjälpa företag som hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av den kris som kommit i pandemins spår. Tanken är att företag ska kunna klara sig genom den akuta delen av krisen och samtidigt kunna ställa om och anpassa sin verksamhet.

Tidigare gällde omställningsstödet för mars och april månad 2020. Nu vill man alltså utöka stödet till att också gälla maj, juni och juli i år. Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi ser ett fortsatt behov av att stödja företag, inte minst de som drabbats av statliga restriktioner på grund av den fortsatta pandemin. Vi behöver rädda jobben och vi måste göra vad vi kan för att inte arbetslösheten ska skena iväg mer än den redan gör, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Ska hjälpa de hårdast drabbade

Förlängningen är tänkt att hjälpa inte minst de företag som normalt sett är beroende av besöksnäring.

– Det handlar framförallt om företag som har säsongsbetonad verksamhet, besöksnäring. Det är dessa som har tappat mest och kommer att ha störst nytta av det här stödet, säger Nyamko Sabuni.

Förslaget väntas läggas på riksdagens bord i en extra ändringsbudget nästa vecka. Det måste dock godkännas av EU-kommissionen innan det kan tillämpas. Kostnaden beräknas till totalt nio miljarder kronor.

– Vi vet inte i förväg om det behövs mer eller om det blir mindre i slutändan, det viktiga är att företagen som tappat en stor del av sin omsättning vet att det finns ett stöd att ansöka om, säger Nyamko Sabuni.

Ska ha tappat mer än 40 procent

För att stöd ska beviljas för maj 2020 krävs att företaget tappat mer än 40 procent av sin omsättning jämfört med året innan. I juni och juli krävs det att man tappat 50 procent av omsättningen från 2019.

Företagen kan få omställningsstöd med 75 procent av det procentuella omsättningstappet, beräknat på företagets fasta kostnader för maj–juli 2020. I maj är maxbeloppet 75 miljoner kronor per företag, i juni och juli max 150 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.