”Utan civilsamhällets engagemang skulle vårt samhälle vara så mycket svagare”, sade Isabella Lövin under tisdagens presskonferens. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förslaget: 100 miljoner kronor till civilsamhället

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna föreslår en särskild satsning på 100 miljoner kronor till civilsamhället. Stödet är tänkt att stärka föreningar och organisationer som jobbar med sociala och humanitära insatser för samhällets mest utsatta under coronakrisen.

– Hela samhället behövs, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Förslaget innebär ett tvådelat stöd där 50 miljoner avsätts till organisationer som arbetar med det ökade behovet av humanitära insatser till följd av krisen, till exempel genom insatser för hemlösa, papperslösa och andra socialt utsatta.

Resterande 50 miljoner går till att underlätta för äldre som kan ha drabbats av social isolering på grund av viruset. Det kan handla om uppsökande verksamheter, hjälp med digitala möten eller matinköp.

Coronapandemin

– Utan civilsamhällets engagemang skulle vårt samhälle vara så mycket svagare. Genom att ytterligare ge stöd och erkänna civilsamhällets viktiga funktion så är vi övertygade om att vi kommer att klara den här krisen och framför allt kunna bygga Sverige starkare, sade Isabella Lövin under en pressträff på tisdagen.

”100 miljoner kommer inte att räcka”

Ulrika Stuart Hamilton som är generalsekretera på Riksorganisationen för idéburen välfärd, Famna, säger att stödpaketet uppskattas men att det inte kommer att räcka.

– Famna, Forum och Giva Sverige har gjort en analys, där vi har räknat ut merkostnader och vad det innebär för civilsamhället, och vi kom fram till 1,1 miljarder. Vi välkomnar att regeringen lägger ett förslag inriktat på civilsamhället men 100 miljoner kommer inte att räcka, säger Ulrika Stuart Hamilton, Famnas generalsekreterare, och tillägger.  

– Tidigare paket har varit inriktade på näringslivet och fungerar inte alltid för ideella och idéburna organisationer.

Omställningsstöd även till civilsamhället

På pressträffen förtydligade även kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) att inte bara företag ska ha rätt till det redan presenterade omställningsstödet. Civilsamhällets organisationer har rätt till omställningsstödet på samma villkor som företagen.

– Regeringens avsikt är att kravet om F-skatt inte kommer att gälla de allmännyttiga organisationer som helt eller delvis är undantagna för skattskyldighet, säger Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet