Foto: TT

Överens om att satsa 39 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjätte krispaket presenterades av regeringen tillsammans med januaripartierna idag.

Man är överens om att satsa 39 miljarder till svenska företag. Uppemot 180 000 företag kan ha rätt till det här stödet.

– Det är ett omfattande stöd, men jag har också varit tydlig med att krisen är djupare än vad vi trodde för en månad sedan, så därför har vi sett behov av ytterligare åtgärder, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Vi kan idag presentera att vi genomför ett omställningsstöd baserat på omsättningstapp, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

För att kvalificera sig för det här stödet krävs en omsättning på mer än 250 000 kronor på ett år och ett omsättningstapp på mer än 30 procent.

Coronapandemin

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Det gäller oavsett typ av företag, de som har F-skatt och bedriver näringsverksamhet i Sverige, säger Källström.

På samma sätt som med korttidspermitteringen så gäller det inte företag som är föremål för företagsrekonstruktion och är på obestånd eller har skatteskulder.

Maxersättning på 150 miljoner kronor

Stödet baseras mycket på det man gjort i de nordisska grannländerna. Det baseras på fasta kostnader i mars och april 2020. Maxersättningen som kan betalas ut är 150 miljoner kronor till ett enskilt företag.

Så här förklarar regeringen hur stödet kommer att ges.

– Detta är ett mycket kraftfullt stöd, det hittills största vi presenterat för att klara svenska jobb och företag, säger Källström.

Han menar att ingen politik i världen kommer att kunna rädda alla jobb eller alla företag men signalen måste vara tydlig att  hjälpen finns och är på väg.

– Man får mer subvention ju mer omsättningstapp man haft. Så detta är ett stöd som riktar sig till de som på ett brutalt sätt påverkats av coronakrisen, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, på presskonferensen.

Fusk ger stränga straff

Stödet gäller mars och april, då krisen slog hårt mot många företag.

– Pengarna kommer att betalas ut nu under de kommande månaderna. Det kommer att vara en stor underlättande åtgärd för väldigt många företag som annars skulle riskera att gå i konkurs, säger Per Bolund, vice finansminister (MP).

– Företagen måste ta sitt ansvar och bara kräva medel för de kostnader som de faktiskt har.

För den som fuskar kan det bli tal om böter eller fängelse, som högst upp till två år.

Siffran 39 miljarder är osäker

Regeringen bedömer att stödet kostar 39 miljarder under två månader, men siffran är inte helt säker.

– Vår bedömning är inte att det kommer att öka i samma omfattning, som till exempel korttidsstödet, säger Magdalena Andersson och syftar på att stödet för korttidspermitteringar används mer än vad man beräknade.

Moderaterna: Bra att det kom

Oppositionspartierna M, KD och SD har satt press på regeringen för ett omsättningsstöd.

– Det är bra att det kom, vi har krävt det här under en månads tid och det har funnits majoritet för det i riksdagen, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

-Företagen ska känna att staten och politiken står vid deras sida när det går åt helvete, det är det absolut viktigaste, säger Kristersson.

Se hela pressträffen med Januaripartierna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet