Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Partiledaren Ulf Kristersson (M) vill att regeringen satsar betydligt mer för att stötta svenska företag i den pågående pandemin. Foto: SVT

M-ledaren sågar förslaget om att staten ska bli delägare i stöttade storbolag

Uppdaterad
Publicerad

Storbolagen har gynnats, på bekostnad av småföretagarna, när det kommer till de krispaket som regeringen hittills lagt fram. Men att staten ska kunna gå in som delägare i stora exportföretag, efter att ha gett dem miljardstöd, är ett förslag som sågas av Ulf Kristersson (M).
– Men tänk efter nu. Det är att börja i helt fel ände, säger han i söndagens Agenda.

Moderatledaren håller med att om att behovet av ytterligare stöd är som störst hos små företag och att det har varit svårt för dem att ta del av flera av de åtgärdspaket som redan lagts fram av regeringen.

Fel stänga ute storbolagen

Men han tycker det är fel att stänga ute storbolagen från de 100 miljarder per månad som han har föreslagit som nytt stöd.

– Även stora företag står med väldigt stora fasta kostnader. Ja, man kan säga att de har pengar, men de kan ha drabbats av att en väldigt stor andel av deras omsättning bara försvinner, säger Ulf Kristersson till Agendas programledare Anna Hedemo.

Fast de har delat ut miljarder till sina ägare?

– Ja, vilket är meningen i en vanligt fungerande marknadsekonomi.

”Bästa investeringen”

Han sågar också idén att staten ska gå in som delägare i exporterande bolag som har fått miljardstöd.

Är inte det ett sätt för skattebetalarna att få lite payback?

-  Den stora ”paybacken” är företag som anställer människor och producerar saker och ting som samhället behöver. Att de företagen överlever den här krisen är den i särklass bästa investeringen som politiken och staten kan göra just nu.

”En naturkatastrof”

Kristersson menar att företagen inte kan klandras för krisen de nu står inför.

– Vi pratar inte om företag som har misskött sig eller tagit onödigt stora risker. Det här är en naturkatastrof som drar in över svensk hälsovård och svenskt ekonomiskt liv. Då tycker jag man ska göra allt man kan för att de företagen ska överleva så som de är och kunna komma tillbaka så fort krisen är över.

”Regeringen ovillig”

Han är kritisk mot regeringen, som han tycker gör för lite.

– De är för långsamma. De är ovilliga. De verkar tro att det här löser sig självt. Det gör det inte, säger Ulf Kristersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) var inbjuden att debattera frågan i Agenda men avböjde att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer