Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Thommy Tengborg/TT

Nytt krispaket till företagen från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är klar med ännu ett krispaket till företagen.

Staten utökar nu krediter och kreditgarantier till främst mindre företag.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Krispaketet består av tre delar.

Statliga Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.

Statliga Svensk Exportkredits låneram utökas från 125 miljarder till 200 miljarder för lån till exportföretagen.

Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas från 450 miljarder till 500 miljarder kronor. EKN förutser en ökad efterfrågan på kreditgarantier, likt under finanskrisen 2008. Taket läggs nu på samma nivå som då.

”Förstår desperationen”

Det är ett andra paket, kommer det ett tredje också?

– Vi jobbar naturligtvis kontinuerligt med vilka åtgärder som är bäst lämpade. Det vi vill göra i dag är att stötta små och medelstora företag. Vi ger ett kapitaltillskott till Almi som kan ge lite mer riskfyllda lån än vad vanliga banker kan göra. Vi hoppas att det här kan hjälpa små och medelstora företag, säger Andersson.

Men av de här 128 miljarderna, där 78 miljarder är lån, går bara tre miljarder till Almi.

– Därutöver har exportkreditnämnden satt upp ett särskilt program riktade mot just små och medelstora företag, säger Magdalena Andersson.

Men det är exporterande småföretag, inte de som finns i landet?

– Ja där har vi den utökade kapitaltillskottet till Almi. Vi har tittat på, hur snabbt vi tror att de kan expandera och därifrån satt summan.

– Därutöver har alla småföretag möjlighet att skjuta upp sin skatt och vi tar också sjuklönekostnaden för företagen. Det är viktiga åtgärder i nuläget, säger Magdalena Andersson.

Många småföretagareföretagare säger: 'att skjuta upp skatten, ja då ska man betala en ränta på 6,6 procent'. Många saknar dessutom intäkter just nu, vad har du att säga till dem?

– Jag möter detta jag också, jag förstår att det finns en stor rädsla och desperation hos småföretagen. Det är klart att jag gärna skulle vilja att vi tog hela lönekostnaden, hela hyreskostnaden och alla kostnader för alla företag i Sverige just nu men det är inte möjligt. Det vi försöker göra nu är att mildra effekterna, säger Magdalena Andersson.

Rädda exportjobb

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att den ökade statliga utlåningen till exportföretagen är jätteviktig för att rädda jobb i Sverige.

Att EKN:s tak för kreditgarantier höjs har aviserats tidigare. Nytt är att nya typer av garantier också ska införas.

Enligt Bolund handlar det om en ny typ av garanti för rörelsefinansiering av större exporterande företag.

– Det man har hittills täcker bara små och medelstora företag. Effekten börjar nu kännas även hos större företag. Vi ser ju stora fordonstillverkare lägger ned sin verksamhet, säger finansmarknadsministern.

– Det är också en ny garanti för underleverantörer till stora exporterande företag och en kreditgaranti till företag som arbetar med att bekämpa smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.