Kerstin Hessius, VD för tredje AP-Fonden och tidigare riksbankschef. Foto: SVT

Vd:n för Tredje AP-fonden: ”Arbetslösheten stiger sekund för sekund”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset innebär att Sverige riskerar att hamna i en ekonomisk depression, enligt Kerstin Hessius, vd för tredje AP-Fonden och tidigare vice riksbankschef. Hon jämför med Tyskland på 20-talet och USA på 30-talet.

– Det som händer nu är att det inte finns någon efterfrågan i någon bransch. Alla företag ägnar sig bara åt att skära kostnader men de har inga inkomster över huvud taget. Konsekvenserna är att arbetslösheten stiger sekund för sekund, säger Hessius i torsdagens Aktuellt.

Du säger att vi riskerar en depression, vad skulle det innebära?

– Det är massarbetslöshet, det handlar om arbetslöshet på 20 till 40 procent. Det innebär att det finns väldigt få verksamheter att gå till. Det finns en risk till och med alla dessa pengar som blåses ut att vi får en hyperinflation tillsammans med att vi inte har någon efterfrågan i ekonomin.

– Man måste börjar gå tillbaka och jämföra med Tyskland på 20-talet och USA på 30-talet. Man måste förstå allvaret i det här.

Men många skulle nog känna att det är att dra jämförelserna väldigt långt?

– Vi är inte där. Men om det här fortsätter riskerar vi att komma dit. Man måste förstå att man kan inte stänga ner hela ekonomin och förvänta sig att den kommer tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet