Stefan Löfven höll pressträff Foto: TT Nyhetsbyrån

Löfven: Det behöver göras mer för företagen

Publicerad

Trycket på regeringen att komma med ett förslag om ett så kallat omsättningsstöd eller direkt stöd till företagen ökar.

I dag kom både SD och KD med egna förslag och det blir allt tydligare att det finns en riksdagsmajoritet för ett sådant stöd. 

– Vi behöver göra mer. Vi säger inte nej till några förslag, sa statsminister Stefan Löfven idag på en pressträff.

Statsminister Stefan Löfven menar att regeringen redan arbetar med förslag i den riktningen. 

– Finansminstern sa i förra veckan att vi ser att vi behöver göra mer för företagen så det arbetet går vidare, fastslog Löfven. 

Coronapandemin

Att det nu finns en majoritet i riksdagens finansutskott i frågan, menar statsministern, inte spelar någon större roll. De arbetar ändå med frågan, säger han.

– Det är klart att trycket ökar på regeringen när riksdagen säger sig vara villig att agera i frågan, säger SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein i en kommentar.

”Komplexa saker”

Men varför dröjer det då så länge? Det var en av frågorna till Löfven. Redan i förra veckan sa regeringen att ett sådant arbete pågick. 

– Det är ganska komplexa saker det här, sa statsministern idag. Vi måste veta att vi har råd. När vi ska sätta igång ekonomin igen så måste det finnas ett utrymme. Om vi hade en ganska låg statsskuld när det här började så ser vi nu att den ökar och det här kan gå ganska fort. Och då måste vi veta, att om det blir en andravåg på den här pandemin, att vi har resurser.  Ska vi då säga att vi inte har några medel kvar, det är inte hållbart, säger Löfven.

SD och KD föreslår stora åtgärder

Men Moderaterna köper inte de argumenten och förstår inte varför det går så långsamt.

– Det brinner i knutarna, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Tidigare idag gick SD ut med sitt förslag på åtgärder för företagen i sin skuggbudget. Sverigedemokraterna föreslår ett omsättningsstöd som skulle kosta 100 miljarder kronor under ett kvartal.  Även KD hade med ett direktstöd till företagen i sin så kallade skuggbudget idag. Där ska 80 miljarder gå till kostnadsstöd till företagare.

– Centerpartiet och Liberalerna driver ju verkligen på för det här stödet. De andra kommande stöden vill man inte diskutera om man inte får igenom detta som jag förstår, säger Marmorstein om hur pressad regeringen är att gå majoriteten i riksdagen till mötes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet