Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Bolund (MP) uppger att mellanlagret i Oskarshamn ska ta emot mer kärnbränsle. Foto: TT

Regeringen ger klartecken för utökat kärnavfallslager

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger klartecken för mellanlagret i Oskarshamn (Clab) att ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Det uppger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) för TT.

Men ett beslut om slutförvar dröjer.

– Regeringen har idag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024, säger Bolund till TT.

– Den risken har vi nu avvärjt, tillägger han.

Beslutet kommer sedan kärnkraftsägarna, däribland statliga Vattenfall som driver reaktorer i Ringhals och Forsmark, varnat för att mellanlagret sett till det nuvarande tillståndet kan vara fullt framemot 2024. Svensk kärnbränslehantering (SKB) ansökte för flera år sedan om att få tillstånd att ta emot upp till 11 000 ton, det nuvarande tillståndet gäller för högst 8 000 ton.

”Skjuter på frågan om slutförvar”

Beslutet innebär också att regeringen fullföljer sitt förslag från i somras om att dela upp en tidigare sammanhållen ansökan för mellanlager, inkapslingsanläggning och slutförvar. Branschen, flera myndigheter och inte minst Oskarshamns kommun har varit kritiska eller mycket kritiska till det.

När löses slutförvarsfrågan?

– Vi arbetar prioriterat vidare med den, men det är min bedömning att det kommer att ta ytterligare månader innan vi har ett tillräckligt underlag, säger Per Bolund.

– Men det här innebär inte att vi skjuter på frågan om slutförvar, eller att det blir mindre prioriterat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportaget om hur man ska kunna varna framtidens folk om vårt nedgrävda kärnavfall. Foto: Per Leandersson, SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer