Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Laddstolpar var sjätte mil”, det innebär EU:s nya klimatpaket säger energi- och näringsminister Ebba Busch och kallar överenskommelsen är för en stor framgång. Foto: Rikard Collsiöö

EU-länderna överens om nytt klimatpaket: ”Historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna har enats kring ett klimatpaket som är en del av unionens långsiktiga plan för sänkta utsläpp. Beskedet kommer i sista stunden av Sveriges ordförandeskap i EU.

– Här har Sverige lyckats mäkla, och få ihop i vissa fall viljor som gått åt helt olika håll, säger Ebba Busch.

Under fredagskvällen har Europeiska rådet enats om ett direktiv om förnybar el som är en viktig del av ett av EU:s största klimatpaket.

– Det är en historiskt stor lagstiftningspakt som handlar om att EU nu åtar sig att minska sina utsläpp med 55 procent till 2030, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT Nyheter.

Klimatkrisen

Stora oenigheter om kärnkraft

Överenskommelsen har försenats på grund av tuffa förhandlingar om kärnkraftens roll i ”Fit for 55”-paketet, som innebär att unionens utsläpp av växthusgaser ska reduceras med 55 procent till 2030.

Särskilt mellan Tyskland och Frankrike har det rått stor oenighet över om hur viss ammoniak som tillverkats med hjälp av el från kärnkraft ska kategoriseras.

– Här har Sverige lyckats mäkla, och få ihop i vissa fall viljor som gått åt helt olika håll.

– Kärnkraften kommer inte klassas som förnybar, men den kommer i högre grad att klassas som hållbar, för att den är fossilfri. Det fossilfria kommer att premieras med detta klimatpaket, säger Ebba Busch.

Ett direktiv saknas

Länderna har nu enats om 11 av paketets 12 punkter. Den sista pusselbiten i ”Fit for 55”-paketet är ett energiskattedirektiv, som tar särskilt lång tid eftersom den måste bestämmas med enhällighet. En omröstning i EU-parlamentet i sommar väntas också innan hela paketet kan bli verklighet.

Hör om paketets konkreta punkter i videon.

Vad är Fit for 55?

I juli 2021 föreslog EU-kommissionen att unionens utsläpp av växthusgaser ska reduceras med 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer, via det så kallade ”55 %-paketet”, eller ”Fit for 55”. Sedan dess har medlemsländerna förhandlat om hur man ska uppnå detta.

I paket ingår bland annat förändringar av EU:s system för utsläppshandel, införandet av en social klimatfond och en mekanism för att komma åt koldioxidutsläpp på varor som importeras från länder utanför unionen.

Källa: Europeiska rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet