Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Regeringen återinför repövningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutade i dag att göra det möjligt för försvarsmakten att med plikt kalla in tidigare värnpliktiga och grundutbildade soldater till repetitionsövningar. Beslutet kommer sedan osäkerheten i Sveriges omvärld ökat. – Omvärlden har förändrats i negativ mening, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Regeringens beslut att återaktivera plikten att göra repetitionsövning innebär att omkring 7.500 personer, som genomfört värnplikten från och med 2004 eller den grundläggande militärutbildningen GMU för frivilliga och är krigsplacerade, kan komma att kallas in till repövningar.

Regeringen motiverar dagens beslut med det försämrade läget i Sveriges närhet och att krigsförbandens operativa förmåga nu måste stärkas genom fler övningar.

– Försvarsmakten kan med detta beslut öva med fullt bemannade krigsförband vilket medför att den operativa förmågan ökar, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Försvarsministern pekar bland annat på den ökade övnings- och underrättelseverksamheten i Östersjöområdet

– Vi ser hur omvärlden har förändrats i negativ mening: Dels den ryska upprustningen, dels den ryska annekteringen av Krim och den väpnade konflikten i Ukraina.

Signal till omvärlden

Peter Hultqvist påpekade att försvarets insatsorganisation på 7.500 soldater och sjömän, som gjort sin grundläggande utbildning, inte kan övas.

– Vi vill komma till en position där vi kan öva med hela och fullständiga förband. Det kan leda till en samlad ökning av den militära förmågan. Alla de som är krigsplacerade kan användas, säger han.

Enligt försvarsministern är dagens beslut ett tecken på att Sverige reagerar på utvecklingen i omvärlden.

– Det här är en signal både till svenska folket och omvärlden att besluten utvecklas på ett sådant sätt att vi kan öka den militära förmågan, säger han.

– Framför allt kan vi nu använda hela insatsorganisationen till övningsverksamhet.

Beslutet i dag kunde fattas av regeringen ensam, utan beslut i riksdagen, men Peter Hultqvist tror att det kan få stöd från flera olika partier – både från ”höger och vänster”.

Frågan är om försvarets pengar räcker till den här typen av övningar.

– Det får man klara ut inom de ramar som är. Det har ju lagts mer pengar till just övningsverksamhet i de budgetar som finns, säger försvarsministern.

Gäller i tio år

Krigsförbanden kommer under lång tid att bestå av krigsplacerad personal som inte är anställd. Regeringen anser därför att repövningar med plikt behöver återupptas.

De som nu kan komma att kallas till repövningar är de som är krigsplacerade i ett krigsförband men inte anställda av Försvarsmakten.

Krigsplaceringen gäller i tio år efter den senaste övningen. Totalt berörs cirka 7.500 personer som i god tid kommer att informeras om eventuell inkallelse.

Personer som inkallas har enligt lag skyldighet att genomföra övningen. Men det går att söka uppskov hos rekryteringsmyndigheten.

Fullt bemannade förband

Försvarsmakten kommenterar dagens regeringsbeslut med att det möjliggör att vid behov kunna samöva med fullt bemannade krigsförband och därmed öka den operativa förmågan.

– Med möjligheten att kalla till repetitionsutbildning kan vi framöver ha övningar med kompletta förband och bli bättre rustade att skydda landets gränser, säger Karl Engelbrektson, chef för Försvarsmaktens förbandsproduktion.

Den första krigsförbandsövningen, eller repövningen, kan genomföras tidigast i slutet av 2015.

Längden på övningarna varierar mellan olika förband. För den enskilde individen kan en repetitionsutbildning genomföras högst två gånger varje år och inte pågå mer än totalt 34 dagar under ett år.

Ingen ny värnplikt

Dagens beslut om plikt att delta i repetitionsövningar kunde tas av regeringen utan beslut i riksdagen. Det grundar sig på lagen från 2010 då den allmänna värnplikten avskaffades.

I den lagen gavs möjlighet att aktivera delar av plikten att tjänstgöra i försvarsmakten, bland annat om det krävdes för att tillgodose försvarets behov av personal. Det rör sig inte om en ny form av värnplikt och det handlar heller inte om en plikt att tjänstgöra utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.