Finansminister Magdalena Andersson (S) berättar för SVT Nyheter om den satsning man nu gör på polisen med totalt 700 miljoner kronor. Foto: SVT / TT

Regeringen lägger 700 miljoner på polisen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att skjuta till 700 miljoner kronor extra till polisen redan i år. Det beskedet ger nu finansminister Magdalena Andersson (S) för SVT Nyheter. Det blir därmed regeringens riktigt stora extrasatsning för 2017 i den vårbudget som presenteras den 18 april.

– Vi ser hur antalet skjutningar har ökat på ett sätt som vi aldrig kan acceptera. Därför sätter vi till 700 miljoner kronor extra redan i år. Vi gör det för att visa att staten är starkare än de kriminella gängen, säger Magdalena Andersson.

Finansministern lovar dessutom att följa utvecklingen noga framöver, vilket möjligen skvallrar om att ännu mer pengar kan komma under de kommande åren om så krävs.

Vårbudgeten 2017

Fridolin: ”Stark polis är oerhört viktigt”

Satsningen presenteras som något av en krigsförklaring mot de kriminella gängen. Det är uppenbart att regeringen vill visa handlingskraft i en orolig tid, och därför blir det viktigt för regeringspartnern Miljöpartiet att också kommentera den här satsningen.

– Sverige behöver en stark polis. Jag ser i mitt jobb hur unga killar lockas in att tidigt börja förstöra sitt liv i gängkriminalitet. Att då ha en stark polis som kan sy in de vuxna yrkeskriminella, det är oerhört viktigt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), till SVT Nyheter.

LÄS MER: Björklund (L) vill se 5.000 fler poliser anställas

Extrasatsningen på 700 miljoner kronor för i år läggs ovanpå de ytterligare två miljarder som regeringen redan har lagt på polisen fram till och med 2020. Ännu sägs ingenting om ytterligare pengar framöver.

Satsningen ska också ses i ljuset av de krav som flera oppositionspartier framfört om ännu större satsningar på polisen under de närmaste åren.

LÄS MER: Tobé (M): ”De kriminella skrattar åt samhället”

De har satt ett visst antal poliser som ett mål, Moderaterna och Liberalerna 5.000 nya poliser, Sverigedemokraterna 7.000, och Kristdemokraterna hela 10.000, varav 5.000 korttidsutbildade fram till 2025.

Polisen får själv bestämma

Magdalena Andersson och regeringen vill inte sätta någon siffra för hur många poliser deras satsningar kan ge framöver. Man överlämnar till polisen att själv bestämma hur pengarna ska användas. Klart är dock att det finns en förhoppning och förväntan om att det kommer att märkas.

– Polisen kan anställa fler personer. Det kan till exempel handla om att man kan anställa fler civilanställda så att de som är polisutbildade kan ägna mer tid åt att vara ute på våra gator och torg, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet