Mängden oavslutade ärenden växer hos polisen. Arkivbild.

Högen av brottsärenden växer hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

Högen av brottsärenden växer sig allt högre hos polisen.
Antalet pågående och väntande utredningar ökade kraftigt under förra året. Inte för att fler kom in, utan för att färre slutfördes.

I slutet av förra året låg 157.050 öppna ärenden på polisens bord. Det är en ökning med 11,4 procent jämfört med slutet av 2015, enligt polisens årsredovisning. Det är också den högsta nivån i slutet av ett år som polisen haft under perioden 2011–2016.

Ökningen är generell för alla brottstyper, men utvecklingen anses särskilt problematisk när det gäller våldsbrott, narkotikabrott, trafikbrott och butiksstölder.

Våldsbrott är en högprioriterad brottskategori hos polisen, men utredningsresultaten sedan 2011 har försämrats mycket kraftigt, trots att antalet inkomna ärenden inte ökat, skriver polisen.

Läs mer: Polisens resultat sämre

Många skjutningar

När det gäller antalet öppna ärenden för brottstypen försök till eller fullbordat mord eller dråp har antalet öppna ärenden ökat med 67,7 procent sedan 2011. Ökningen är betydligt större i de tre storstadsregionerna än i övriga polisregioner. Den mest troliga orsaken anses vara den ökande mängden våldsbrott med skjutvapen i samband med kriminella konflikter i dessa län.

Förutom att antalet svåruppklarade brott blivit fler, så finns det andra orsaker till att ärendehögen växer när det gäller våldsbrotten. Till exempel att åklagarna kräver högre kvalité på förundersökningarna.

Som polisen redovisade för någon månad sedan så minskade samtidigt antalet färdigutredda ärenden som lämnades över till åklagaren med 10 procent mellan 2015 och 2016.

Läs mer: Historiskt bottenrekord för polisen

Stor utmaning

”Här har vi en stor utmaning framför oss. De som utsätts för brott har rätt av kräva mer av polisen”, skriver ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i ett pressmeddelande.

Polisen pekar på att man måste fortsätta arbetet med att få fler medarbetare som utreder brott, utveckla IT-stödet samt slutföra arbetet med metodutveckling. Rikspolischef Dan Eliasson konstaterar också att polisen på sikt behöver höjda anslag. Polisen lämnar in sitt budgetunderlag till regeringen i nästa vecka.

Minskningen av antalet utredningar som lämnas över till åklagare har pågått i flera år och Eliasson har lovat regeringen att det ska vända uppåt under 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer