Utrikesminister Margit Wallström på Folk och Försvars konferens i Sälen. Foto: TT

Regeringen: Skicka svensk militär till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skicka svensk militär för att utbilda irakisk trupp som strider mot IS.
Ett förslag ska läggas fram till riksdagen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) påpekar att Sverige tillsammans med ett 60-tal länder ingår i koalitionen för att bekämpa den terrorstämplade organisationen IS, som strider i Syrien och Irak.

– Det här tycker vi är ett steg vi vill ta för att visa att vi verkligen vänder på alla stenar för att se hur vi kan bidra, säger Wallström.

Hon understryker att en sådan svensk insats, som framförallt handlar om att utbilda kurdiska peshmerga-krigare i norra Irak, inte kommer att omfatta stridande personal.

”Måste förankra ordentligt”

Wallström uppger också att en sådan utbildningsinsats efterfrågas av de som strider mot IS. Riksdagen kommer att få besluta om insatsen.

– Vi måste förankra det här ordentligt, säger Wallström.

Hon kan dock inte säga när regeringens proposition är klar. Bland annat måste man fundera över säkerheten för de svenska soldaterna. Enligt Wallström så kommer även Finland att bidra till utbildningsinsatsen, som kan komma att ledas av Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer