Regeringen miljonsatsar mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gör en miljonsatsning för att stävja antisemitism och rasism.

– Jag blir väldigt illa berörd när jag hör om människor som på grund av sitt ursprung känner sig rädda, säger statsminister Stefan Löfven.

I dag är det 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades. Över hela världen hedras nu Förintelsens offer.

Men antisemitism och rasism är dessvärre inte historia. I Sverige inträffar angrepp mot moskéer runtom i landet liksom attacker mot judiska intressen i bland annat Malmö.

Auschwitz befrielse 70 år

Nu gör regeringen en miljonsatsning i kampen mot en ökad antisemitism och islamofobi.

– Det är dags att på allvar inse att vi har de här problemen och det är icke acceptabelt, säger Stefan Löfven till TT.

25 miljoner i satsning

Forum för levande historia får nu i uppdrag av regeringen att genomföra en stor utbildningsinsats.

På torsdag tar regeringen beslutet att myndigheten får ytterligare fem miljoner kronor under 2015 samt ytterligare tio miljoner kronor per år för 2016 och 2017.

Insatsen går under namnet: ”Detta behöver vi förstå”. Den riktas mot elever i grundskolan liksom gymnasieskolor och ska ta upp olika former av rasism och intolerans ur ett historiskt perspektiv.

– Bildning är ju det bästa sättet att arbeta mot intolerans. Vi har sett hur hatbrotten generellt, men också mot den judiska minoriteten specifikt, har ökat, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Förintelsen utgångspunkt

Forum för levande historia bildades 2003 och har i uppdrag av regeringen att främja arbetet med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Utgångspunkten är bland annat Förintelsen som uppmärksammas just i dag då det är 70 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz

Samtidigt ska också den judiska gruppens säkerhet stärkas. Detta i form av att tre miljoner kronor nu öronmärks till investeringsprojekt för säkerhetshöjande åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet